• Home
  • Новини
  • Започна работа ДЕСЕТИЯТ ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН АГРО СЕМИНАР „Българско зърно за добра храна!“, организиран от НАЗ
24.11.2022

Започна работа ДЕСЕТИЯТ ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН АГРО СЕМИНАР „Българско зърно за добра храна!“, организиран от НАЗ

By praadmin 0 31 Views

С химна на РБългария, днес, в Гранд хотел Пловдив, гр. Пловдив, официално беше открит ДЕСЕТИЯТ ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН АГРО СЕМИНАР „Българско зърно за добра храна!“, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите в България. Форумът на най-голямата и авторитетна браншова организация в областта на земеделието у нас, по традиция, събра стотици зърнопроизводители от всички региони на страната, представители на 20 областни сдружения. На събитието присъстваха: Явор Гечев, служебен министър на земеделието, Георги Тахов, Председател на УС на Държавен фонд „Земеделие”, експерти от министерството на земеделието и ДФЗ и др. Генерален спонсор на събитието е фирма Агрополихим.
За мен е честа да ви приветствам с „Добре дошли” на Х-ия Юбилеен национален агро семинар, който НАЗ организира, каза Костадин Костадинов, Председател на УС на НАЗ, в словото си при откриване на събитието. Изпращаме една трудна година, която ни направи по-силни и обединени, продължи той и заяви, че с гордост отчитат година с реколта с изключително качествена пшеница, макар и с по-ниско производство спрямо м.г. Проблемите ни съпътстваха от началото на годината, каза Костадинов и открои тези, свързани с влошената пазарна ситуация на зърнени култури във връзка с войната Русия – Украйна, и по-конкретно с прекомерният внос на украински слънчоглед, който наруши сериозно интересите на българските производители. Костадинов постави и въпроси към присъстващия министър на земеделието, свързани с проблемите на зърнопроизводството в България. (Повече по темата – четете в следващите ни публикации – б. а.)
Юбилейният семинар ще се проведе в рамките на 24 и 25 ноември т. г.,като в първия ден на програмата са включени: връчване на стипендията на НАЗ „Иван Генчев Танев“ ;Актуални теми и въпроси към екипите на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Представяне на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г.Презентация на тема: „Развитие на цените на торовете на локалния пазар: тенденции за първата половина на 2023 г.“ и още: „AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите“ – Представяне на първия Европейски цифров иновационен хъб у нас с фокус върху агросектора, в рамките на програма Digital Europe.
През втория ден зърнопроизводителите ще се запознаят с най-новите продукти, технологии и решения на фирмите от растителнозащитната индустрия, семенарски компании, фирми- производителки на торове и др. Със свои презентации ще се включат: Синджента, БАСФ, Байер, Кортева, UPL и др.
Националният Агро Семинар се утвърди като водещо престижно събитие в календара на земеделските производители, предоставящо възможности за срещи и дискусии относно най-иновативните и оптимални решения в областта на зърнопроизводството.
(ПЗ)