• Home
  • Новини
  • „Троянска луканка“ е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер
18.01.2023

„Троянска луканка“ е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер

By praadmin 0 10 Views

Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество, съобщи пресслужбата на земеделското министерство. Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба, се казва в съобщението.

В допълнение се обяснява, тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини. Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат. Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България. „Троянска луканка“ е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в гр. Троян. Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 г. е внесъл в България машините за мелене на месо.

По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия.

Инициативата за регистрация на „Луканка Троянска“ / „Троянска луканка“ като ХТСХ е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през месец януари 2020 г.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени, пише още в съобщението.

(ПК)