• Home
  • Новини
  • ЕК обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв заради вноса на украинско зърно
31.01.2023

ЕК обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв заради вноса на украинско зърно

By praadmin 0 165 Views

Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв. Това стана ясно от думите на еврокомисар Януш Войчеховски по време на провеждащия се днес Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, се казва в съобщение на пресслужбата на земеделското ни министерство. Всичко това е резултат от призива Европейската комисия да предприеме мерки за предотвратяване на нарастващите затруднения на европейските производители, причинени до голяма степен от сериозното увеличение на вноса на украински земеделски продукти на пазара на ЕС, припомнят от МЗм. Той бе от няколко държави членки, разположени в близост до Украйна, вкл. и България.
В рамките на заседанието още веднъж е изказана позицията на страната ни, че създаването на временни складове за украинско зърно, което е само транзитно, както и нови транспортни коридори, включително железопътни, ще намалят натиска от увеличаващия се внос от Украйна. „България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб. Това обаче не следва да поставя под риск конкурентоспособността на българските и други европейски земеделски производители“, е заявил заместник-министърът на земеделието Георги Събев в своето изказване.
По отношение на състоянието на селскостопанските пазари в резултат на усложнената външнополитическа обстановка в Черноморския регион, българският заместник-министър Събев е информирал, че при нас смущения се наблюдават при пазара на зърно, в т. ч. маслодаен слънчоглед.
От земеделското министерство припомнямнят, че България бе първата страна в Европейския съюз, която поиска отваряне на кризисния резерв по време на заседанието на Съвета на министрите през септември.

(ПЗ)