• Home
  • Новини
  • КОНСТАНТИН МАЛКОВ – ВЕЛИКИЯТ АГРОНОМ НА БЪЛГАРИЯ

КОНСТАНТИН МАЛКОВ – ВЕЛИКИЯТ АГРОНОМ НА БЪЛГАРИЯ

By on 28.02.2023 0 287 Views

Днес, се навършват 150 години от рождението на Константин Малков, патрона на Института по растителни генетични ресурси в гр. Садово. Това е юбилей, който ни изпълва с гордост, вяра и надежда. Той е роден на 28.02.1873 г. в българския квартал на гр. Крушево, Македония (РСМ). Когато е на 5 години, семейството му се мести в Орхание (Ботевград, България). През 1892 г. завършва Държавното средно земеделско училище в Садово, а висшето агрономическо в Хале, Германия.
Любовта му към земеделието е безкрайна и той решава, че за развитието на скоро освободената му аграрна родина са необходими знание и наука, каквито е видял в Германия. Повежда борба с консервативните чиновници, която завършва с издаването на указ през 1901 г. за назначаването му като Директор на първата в България Държавна земеделска опитна станция в Садово.
След специализации по опитно дело в Гьотинген и по болести на културните растения в Берлин, той се завръща у нас и през септември 1902 г. опитната станция официално е открита.
Константин Малков е човекът който се счита за основоположник на опитното дело у нас. Пръв осъзнава значението на генетичните ресурси, внася и изпитва много чужди сортове и започва събиране и съхранение на местни популации. Внедрява и много непознати за страната ни видове като картофи, люцерна, цвекло и много други. Полага основите на класифицирането и селекцията при най-важната за страната ни култура – пшеницата. Задълбочено изучава културите ориз, памук, фъстъци, сусам, мак, нахут, слънчоглед и много други.
Като тесен специалист той е фитопатолог от световна величина. Открива редица болести у нас, които все още носят неговото име. За съжаление, живее съвсем кратко и почива едва 35 годишен, като оставя след себе си 273 научни и научно-популярни статии, голяма част от които в международни издания.
Константин Малков е една изключителна личност, която заслужава да бъде поставена в поредицата на великите българи.

Гл. ас. Иван Алексиев, ИРГР Садово

Б. р. – Пълният текст на статията, посветена на делото и живота на К. Малков, както и за успехите на Института по растителни генетични ресурси в гр. Садово, може да прочетете в мартенския брой на сп. „Практично земеделие“, който излиза от печат на 10 март, 2023 г.