• Home
  • Новини
  • Правителството временно забрани вноса на храни от Украйна, с изключение на транзитни стоки
19.04.2023

Правителството временно забрани вноса на храни от Украйна, с изключение на транзитни стоки

By praadmin 0 97 Views

„Ще приемем решение за временна забрана на вноса на храни от Украйна с изключение на стоки, които преминават транзитно през територията на България и имат за крайна дестинация други държави“. Това е заявил министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.
Премиерът е подчертал, че през последната година, противно на замисъла за т.нар. коридори на солидарността, значителни обеми храни са останали в страната ни и са причина за разстройване на основни производствено-търговски вериги. „Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес“, категоричен е Донев. Премиерът е акцентирал, че като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани, кабинетът не може да допусне това да се случи. „Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността“, категоричен е министър-председателят.
Донев е изразил надежда, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите членки България, Полша, Унгария и Словакия и ще преосмисли становището си по темата. Премиерът е посочил също, че принципът на солидарност е еднакво приложим към всяка държава, която страда или търпи някакъв вид загуби. „България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, твърди премиерът.
На практика, България става четвъртата страна от съставните на Европейския съюз след Полша, Унгария и Словакия, които приеха аналогично решение в защита на фермери.
(ПЗ)