• Home
  • Новини
  • Производителите на плодове и зеленчуци имат трудности с наемането на работници, споделят на срещи, организирани от МЗм
26.04.2023

Производителите на плодове и зеленчуци имат трудности с наемането на работници, споделят на срещи, организирани от МЗм

By praadmin 0 103 Views

Стратегическият план ще засили пазарното присъствие на производителите на плодове и зеленчуци, като земеделците трябва да обърнат сериозно внимание на възможностите и конкурентното предимство, които се откриват пред тези, които се обединяват в групи и организации. Това е коментирал заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков във вторник на среща с производители на плодове и зеленчуци в Главиница, област Силистра. Преди това в понеделник такава среща се проведе и в Русе, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

Аграрният заместник-министър подчертал, че въздействието на Стратегическия план върху сектора ще бъде анализирано при прилагането му и при необходимост ще бъдат предприети ревизиращи действия, прозрачно и в диалог с браншовите организации.

Земеделските производители са споделили трудностите, които срещат с наемането на работници за прибирането на реколтата и еднодневните трудови договори. „В последните две години проблем номер едно е липсата на работна ръка на само за прибирането на реколтата, но и на висококвалифицирани кадри като механизатори и агрономи предвид позеленяването на интервенциите. Важно е да направят законодателни изменения за решаване на проблема. Необходими са и промени и при еднодневните трудови договори“, е коментирал заместник-министърът.

Във връзка с поставения от стопаните проблем за щетите в резултат на ниските температури, нанесени върху трайните насаждения, заместник-министър Джиков е уверил стопаните, че при необходимост ще се правят два огледа на овощните градини, за да бъде точно установено какви са пораженията.

Земеделските производители са поставили конкретни въпроси и са получили информация за промените при директните плащания – прилагането на стандартите за поддържане на земята в добро екологично състояние (ДЗЕС) и екосхемите в Кампания 2023, възможностите за инвестиции чрез интервенциите в Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Днес, 26-04-2023 г., в Дома на културата в Попово от 10 ч. предстои среща със земеделските производители от областите Разград и Търговище. Утре такава среща ще се проведе от 10 ч. в Шумен в Регионална библиотека „Стоян Чилингиров“, припомнят от земеделското министерство.

(ПЗ)