• Home
  • Новини
  • Редица държави в ЕС имат проблеми с еко схемите – недостатъчно атрактивни или трудни за прилагане
27.04.2023

Редица държави в ЕС имат проблеми с еко схемите – недостатъчно атрактивни или трудни за прилагане

By praadmin 0 134 Views

Прилагането на еко схемите е необходимо да бъде достъпно за фермерите. Това е заявил заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на последното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство (б. р. – цитиран от пресслужбата на земеделското министерство), което се проведе в Люксембург. Там, наред с основната тема за вноса на украинско зърно в Европа, са обсъдени и основни акценти от Стратегическите планове за развитието на земеделието и селските райони на отделните държави членки.
В рамките на дискусиите е станало ясно, че редица държави имат проблеми с екосхемите. Причината за това е, че те се оказват недостатъчно атрактивни за фермерите или трудни за прилагане. В позицията на страната ни заместник-министър Събев е посочил, че планираните бюджети по тях не успяват да привлекат достатъчно желаещи земеделски производители, а това поставя под риск постигането на целите, свързани с ефективността от прилагането на екосхемите. Сериозен проблем за фермерите са условията за прилагане на стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). „Стопаните искат те да бъдат променени по нов начин, отразяващи техните нужди и възможности“, е обяснил аграрният заместник-министър. Представителите на страните членки са информирали, че в няколко европейски държави фермери са излезли на протест и имат готовност да продължат стачните си действия заради високите и трудно постижими екологични цели. Новите екоизисквания са общоевропейски, но за много земеделски производители е било новост това, което Европейската комисия е одобрила в националните Стратегически планове. Оказва се, че до голяма степен има различия от това, което е било представено или обсъждано с тях. В този смисъл, заместник-министър Георги Събев е изразил мнение, че съществува общо усещане за това, че новата Обща селскостопанска политика създава повече административна тежест, отколкото да облекчи правилата й. Към момента редица държави членки работят по изменение на своите Стратегически планове, но има индикации, че механизмът за изменения не е достатъчно ефективен, за да се променят съобразно възможностите и очакванията на фермерите.
Друга тема във фокуса на заседанието е тази за промените в етикетирането на меда, се казва в съобщението на земеделското министерство. Българският земеделски заместник-министър е подчертал, че страната ни подкрепя промяна на директивата, която беше предложена преди няколко дни от ЕК. „България неколкократно е заявявала нуждата от преразглеждане на сегашния текст, съобразно който няма задължение за посочване на всички страни на произход на меда, в случай на комбинация от мед от повече от една държава производител“, е обяснил заместник-министър Георги Събев.
(ПЗ)