• Home
  • Новини
  • От МЗм напомнят: до 30 юни продължава кампанията за директните плащания

От МЗм напомнят: до 30 юни продължава кампанията за директните плащания

By on 04.06.2023 0 314 Views

До 30 юни земеделските стопани могат да подават заявления за директни плащания в Кампания 2023 и да правят редакции без санкция, напомнят от земеделското министерство.

Това е предвидено с допълнение към Наредба № 3 от 10 март 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаленията на плащанията и реда за налагане на административни санкции, публикувано в бр. 48 на Държавен вестник от 2 юни 2023 г., се казва в съобщение на пресслужбата на министерството.

Кампанията за подаване на заявления за директни плащания през 2023 г. за първи път се прилага по новите правила, залегнали в Стратегическият план и периодът за подаване на заявления е удължен от 5 юни до 30 юни 2023 г.

С публикуваните промени се предвижда намалението на плащанията с 1% за всеки работен ден, при подаването на заявление след 5 юни, да не се прилага за Кампания 2023. Целта е да се предостави повече време на земеделските стопани да се запознаят с възможностите за подпомагане и да вземат решение за интервенциите, по които да кандидатстват.

В допълнение се казва, че се запазва се принципът, че заявление за подпомагане, подадено след удължения срок, е недопустимо и на кандидата не се предоставя подпомагане.

(ПЗ)