• Home
  • Новини
  • Новото ръководството на МЗХ ще стимулира земеделците да работят за резултати, а не за подпомагането, твърди Кирил Вътев

Новото ръководството на МЗХ ще стимулира земеделците да работят за резултати, а не за подпомагането, твърди Кирил Вътев

By on 22.06.2023 0 279 Views

„Консултативният съвет по зърно е добър модел за сътрудничество по агрохранителната верига.“ Това e заявил министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Консултативния съвет по зърно, съобщи пресцентърът на МЗХ. „Нашето намерение е да работим по агрохранителната верига от полето до масата, а не по отделни сектори. Важно е всеки, който работи, да познава цялата верига в детайли и да осъзнава собствената си роля в нея“, е уточнил още министърът. По думите му ситуацията е сложна, като има редица обективни причини за нея като войната в Украйна, последиците от COVID-19, пазарните трусове и трудно предвидимите дейности и очаквания, но се работи активно за преодоляване на всички трудности.
Министър Вътев е посочил още, че ориентацията на новото ръководство е да се стимулират производителите да работят за резултати, като целта е да ни води пазарът, а не подпомагането. „Заедно трябва да насочим усилията си към всичко градивно и ефективно, за да има развитие“, е допълнил министърът. Той е съобщил, че се обсъжда идеята за създаване на дирекция, която да отговаря за търговската политика и да съдейства за намиране на пазари.
Очаква се добра реколта от пшеница, е станало ясно на съвета, на база последното обследване, извършено от структурите на Министерство на земеделието и храните. Данните сочат, че моментното състояние на площите, засети с есенници при 89,6% от пшеницата е „добро“ и „много добро“, както и при 88,1 на сто от ечемика. Общо засетите площи с пшеница за реколтиране са 1,194 млн ха. Запасите с пшеница към момента са малко над 1,315 млн. тона. Капацитетът на складовете е запълнен на около 30%, като не се очакват да има трудности при жътвата по отношение прибирането и съхранението на новата реколта.

(ПЗ)