• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • ЗА КАМПАНИЯ 2023 – Кортева Агрисайънс предлага нови хибриди рапица с марката Pioneer® – с още по-висок добивен потенциал от познатите и с нови гени за по-високо ниво на устойчивости/ толерантност към преждевременно разпукване на шушулките

ЗА КАМПАНИЯ 2023 – Кортева Агрисайънс предлага нови хибриди рапица с марката Pioneer® – с още по-висок добивен потенциал от познатите и с нови гени за по-високо ниво на устойчивости/ толерантност към преждевременно разпукване на шушулките

By on 06.07.2023 0 313 Views

Предвид това, че в Южна България се отглежда рапица на повече площи, отколкото в Северна България, ще споделя с вас тенденциите, които в последно време се наблюдават, каза Иван Дражев, маркетинг мениджър на Кортева Балкани, продуктов мениджър на Кортева Агрисайънс България, пред фермерите, присъстващи на открит ден – ПОРТФОЛИО ФАРМ 2023, в землището на с. Катуница, Пловдивска област, с домакин ЗП Трендафил Илчев. Конкретно в Европа, през последните 3 сезона се наблюдаваше намаляване на площите с рапица, но за стопанската 2022-2023 г., се отчита ръст с около 2% повече спрямо предходния сезон, допълни експертът. Той поясни, че това се дължи и на приоритетните инициативи на ЕС за зелените сделки в селскостопанската политика, изискващи правилни сеитбооборти, където рапицата може да заеме съществено място, напр. при прилагане на т. нар. четириполно сеитбообръщение. Тези изисквания се отнасят и за България, коментира Иван Дражев (на снимката).


Ето какво каза още той:
Макар отделни земеделци да смятат, че Кортева Агрисайънс не е рапчина компания, ние не се определяме като фирма за отделни култури, а сме компания за създаване на все по-добра селекция при различните култури и все по-добри продукти за Растителна защита за земеделието в световен мащаб.

Какви нови продукти с марката Pioneer® в сегмента рапица ще предложи Кортева Агрисайънс на българския пазар за Кампания 2023?

Ще предложим на българските земеделци два нови конвенционални хибрида рапица, селекция Pioneer®, които са с абсолютно нов ген за най-високо ниво на устойчивост на така нареченото преждевременно разпукване на шушулките. На практика, попълваме актуалното ни портфолио от 2022 година, с двата нови хибрида – PT314 и PT315. Наскоро бях в Румъния, където на три места, в демонстрационни полета, бяха заложени всички наши хибриди плюс най-добрите хибриди на конкурентните компании. Видимо, хабитусът на новите ни хибриди изглеждаше много добре, включително и здравите им хубави шушулки, което е белег за висока добивност.
По отношение на добивния потенциал и по отношение на устойчивостта на разпукване на шушулките – характеристиките и на двата нови хибриди PT314 и PT315 са напълно еднакви. Разликата е единствено в ранозрелостта – PT314 е ранен хибрид, PT315 – средноранен, т. е. различават се във вегетацията с 5-7 дни. На база на скрининг опити от предходни години, нашите селекционери, които са ги изпитвали, влюч. и в България (тествани са в района на гр. Раднево и в районите на две места в Северна България: с. Селановци, Врачанско и гр. Летница, Ловешко), отчитат много добри резултати и очакват, че тези два хибрида са най-високодобивните, спрямо предната генерация хибриди.
Другият нов хибрид, който предлагаме за втора година е PT303 (конвенционален – от новата линия Pioneer Protector®), реално, единственият до момента с генетична устойчивост на склеротиния. Така че, ако има зараза от склеротиния, при този хибрид нападението ще е съвсем минимално, в рамките дори на по-малък процент от т. нар. икономически праг на вредност (5-7%).
При условията на Германия, споделят наши колеги, където рапицата е силно застъпена култура и където има достатъчно влага за развитие на склеротиния, хибридът PT303 – категорично превъзхожда всички останали хибриди по отношение на устойчивост на това заболяване. Така на практика, там, спестяват минимум едно пръскане с фунгициди за контрол на болестта, а някъде спестяват и двете пръскания, които се правят срещу склеротиния. (За склеротиния – пръскането се прави профилактично, а не за лечение, обърна внимание на фермерите експертът – б. а.)
От рапиците по технологията Clearfield® предлагаме наложил се и доказал се в практиката хибрид – PT279CL – високостъблен, средноранен, високодобивен. За 2024 г. ще предложим нов хибрид по тази технология – PT305CL, който e с още по-висок добивен потенциал спрямо – PT279CL. Заложили сме този нов продукт в демополета от различни райони и ще публикуваме резултатите от неговото изпитване.
Ние, от Кортева Агрисайънс, ви предлагаме продукти, в т. ч. и нови хибриди рапица, които са по-високодобивни и превъзхождат познатите и наложилите се в практиката, защото това ще ви даде допълнителен бонус за по-успешно производство. Така че опитайте, обърна се към фермерите Иван Дражев, в края на презентацията.

Яна Брезовска
Б. р. – Очаквайте в бр. 8/август 2023 г. на сп. „Практично земеделие“, подробен репортаж от събитието ПОРТФОЛИО ФАРМ 2023 г., с. Катуница, където бяха представени 22 хибриди царевица и 10 хибриди слънчоглед с марката Pioneer®.