• Home
  • Новини
  • Блокада със земеделски машини има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна, съобщават от Български фермерски съюз

Блокада със земеделски машини има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна, съобщават от Български фермерски съюз

By on 18.09.2023 0 116 Views

Протестът на земеделските производители започна в цялата страна, потвърждават, днес, със свое писмо до медиите от Българския фермерски съюз. Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района, пише в съобщението. От БФС се извиняват се гражданите и предупреждават, по възможност, да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна. Това е заявила Георги Стоянов, председател на БФС, която организация е и член на европейската „КОПА – КОДЖЕКА“. В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна, предават от БФС.
Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Браншът има пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупредава Георги Стоянов. Протестът ще се пренесе утре в София.

(ПЗ)

Снимка: БФС