• Home
  • Новини
  • БАБХ напомня на ловците да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине
02.10.2023

БАБХ напомня на ловците да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине

By praadmin 0 63 Views

Във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня в неделя, 01.10.2023 година, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Съобщението е публикувано на официалния сайт на агенцията. В него още се казва, че вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел проследяване за възникнали нови огнища на болестта, както и за целите на анализа и набелязване на мерки за борба с нея.

Агенцията напомня също, че изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории вкл. и в лабораториите на БАБХ.

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане.

(ПЗ)