• Home
  • Новини
  • Президентът на Литва призова Полша да засили сътрудничеството за износа на украинско зърно през пристанище Клайпеда

Президентът на Литва призова Полша да засили сътрудничеството за износа на украинско зърно през пристанище Клайпеда

By on 06.10.2023 0 266 Views

Президентът на Литва Гитанас Науседа се срещна с полския премиер Матеуш Моравецки в кулоарите на неформалната среща на върха на ЕС в Гранада, Испания, и го призова да засили сътрудничеството по износа на украинско зърно, като използва максимално капацитета на литовското пристанище Клайпеда, съобщи https://www.lrt.lt

Двамата лидери са обсъдили регионалната сигурност, помощта за Украйна и износа на зърно през пристанищата на Балтийско море, съобщава пресслужбата на латвийския президент.

Науседа е подчертал, че по-активното използване на този маршрут за износ би допринесло значително за справяне с глобалната хранителна криза, причинена от войната на Русия в Украйна.

Според литовския президент е необходимо да се премахнат тесните места в транспортната инфраструктура и да се увеличи пропускателната способност на пристанищата на Балтийско море, за да се ускори износът на зърно.

В съобщението се припомня, че във вторник ( 3-ти октомври, т. г.) литовските, полските и украинските министри на земеделието се споразумяха проверките на украинското зърно, преминаващо транзитно през Полша към трети страни, да бъдат преместени от украинско-полската граница до литовското пристанище Клайпеда.

(ПЗ)