• Home
  • Новини
  • Пчеларите и най-дребните земеделски производители и животновъди ще получат подпомагане по de minimis, обещава Вътев

Пчеларите и най-дребните земеделски производители и животновъди ще получат подпомагане по de minimis, обещава Вътев

By on 11.10.2023 0 239 Views

Пчеларите ще бъдат подпомогнати по de minimis тази година, заедно с останалите животновъди и сектор „Растениевъдство“, като средствата от националния бюджет ще бъдат насочени приоритетно към най-малките земеделски производители. Това е съобщил министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред протестиращи производители на пчелен мед на среща в МЗХ, съобщиха от министерството.

Министър Вътев е припомнил, че подпомагането от 47,5 млн. лв. е заложено в меморандума, подписан между земеделски производители и правителството на 20 септември. На срещата пчеларите са информирани, че помощта ще бъде разпределена по равно между секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“, в това число и пчеларството, и предстои да бъде разработена методика за разпределението на средствата.

Производителите на пчелен мед са споделили затрудненията, които срещат в момента, заради ниските изкупни цени и големите количества непродадена продукция.

Фермерите са били запознати и с данни на отдел „Агростатистика“ при МЗХ, според които за последните пет години, до 2022 година, в страната се произвеждат между 10 и 12 хил. т пчелен мед, а износът варира между 10 и 12 хил. т. Вносът от държави-членки и от трети страни и е между 1642 до 5027 т, като миналата година най-много мед е внесен от Полша, Гърция и Украйна и Турция.

(ПЗ)