• Home
  • Новини
  • ДФ „Земеделие“ преведе парите по първия транш на земеделците за намален акциз върху газьола
31.10.2023

ДФ „Земеделие“ преведе парите по първия транш на земеделците за намален акциз върху газьола

By praadmin 0 67 Views

Вторият транш ще бъде изпратен в началото на 2024 г.

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе първи транш в размер на 90 058 395 лв. на 13 992 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“, се казва в съобщение на фонда, публикувано на официанния му сайт.
Изплатените средства представляват 92,10% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Останалата част ще бъде изплатена на фермерите с втори транш в началото на 2024 г, поясняват от ДФЗ.
Бюджетът за 2023 г. по схемата, по която ще бъдат възстановени разходите на земеделските производители за закупено гориво през 2022 г., е 100 млн. лв. при ставка от 0,41 лв. за литър. Отстъпката, която ще получат стопаните е определена със заповед на министъра на земеделието и храните.
Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“. На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

(ПЗ)