• Home
  • Новини
  • Забраната на продажба на продукти от животински произход на фермерски пазари ще отпадне, когато се спре разпространението на птичи грип в страната

Забраната на продажба на продукти от животински произход на фермерски пазари ще отпадне, когато се спре разпространението на птичи грип в страната

By on 16.11.2023 0 225 Views

Взимаме всички необходими мерки, за да прекъснем разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците в стопанствата в страната. Това е съобщил на брифинг, вчера, заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев в МЗХ, в който са участвали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински и председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.
От МЗХ припомнят, че в рамките на последните 20 дни , в страната, имаме 7 огнища, които са установени в областите Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич. Засегнати са 1,2 млн. птици или това са 20 % от всички яйценосни птици в страната.. Заместник-министър Стратев е уверил птицевъдите, че в такива случаи стопанствата ще бъдат обезщетени. Към момента са налични 12 млн. лв. и при необходимост ще бъдат предвидени още средства.
Изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински е коментирал, че забраната на продажба на продукти от животински произход на фермерски пазари е предприета, заради струпването на фермери по тези пазари и опасността заболяването да се разпространи. Очаква се мерките да отпадат поетапно в следващите десетина дни, след като се направи цялостен скрининг в птицевъдните обекти.
Вече е разрешена продажбата на риба и рибни продукти, както и на пчелен мед на тези пазари. Очаква се след изясняване на ситуацията в страната на регионален принцип, според актуалната епизоотична обстановка, да отпадат ограниченията и за други животински продукти, е уточнил д-р Патарински.
Председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов е изразил мнение, че в България се предприемат адекватни мерки срещу заболяването и неправителственият сектор е обединил усилията си с администрацията в лицето на БАБХ и МЗХ, и с научните среди.
(ПЗ)