• Home
  • Новини
  • БАБХ облекчава мерките за продажба на храни и живи животни по пазарите, като остава забраната за свине и птици

БАБХ облекчава мерките за продажба на храни и живи животни по пазарите, като остава забраната за свине и птици

By on 18.11.2023 0 144 Views

Българската агенция по безопасност на храните актуализира мерките за контрол на предлаганите на територията на пазарите в страната живи животни и храни. Разрешава се организирането и провеждането на пазари за всички видове животни, с изключение на свине и птици, включително и екзотични птици. Разрешава се продажбата на храни от животински произход. Съобщението е публикувана на официялния саът на агенцията.
В сила остава забраната за предлагане на пазарите и от временни и подвижни обекти за търговия с храни като яйца и прясно птиче месо – разфасовки и месни заготовки от птиче месо. Разрешена е продажбата на термично преработени продукти от птиче месо, предназначени за директна консумация, уточняват от БАБХ.
Продължава засиленият контрол на пазарите за спазване на наложените мерки, като при констатиране на нарушения на забраните инспекторите на БАБХ ще предприемат административни мерки, предвидени в националното законодателство. При промяна на епизоотичната обстановка в страната мерките ще бъдат актуализирани своевременно, посочват от контролния орган

(ПЗ)

Снимка: Pixabay