• Home
  • Новини
  • ЕК одобри удължаването на подкрепата по украинската помощ до 30 юни 2024 г.
21.11.2023

ЕК одобри удължаването на подкрепата по украинската помощ до 30 юни 2024 г.

By praadmin 0 50 Views

Таванът на помощта за земеделските производители се увеличава до 280 000 евро

Европейската комисия удължи срока за прилагане на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна до 30 юни 2024 г. и увеличи тавана на помощта до 280 000 евро. Съобщението е публикувано днес в Официалния вестник на Европейския съюз, и е цитирано от пресслужбата на МЗХ.

Решението идва след редица срещи на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, последната от която бе вчера в Брюксел, се казва още в съобщението на земеделското министерство. Министър Вътев представи позицията, че България продължава да настоява индивидуалният лимит на едно предприятие в първичното селскостопанско производство да бъде премахнат, се допълва в съобщението.

В рамките на Съвета по земеделие и рибарство министър Вътев е провел среща и със земеделските министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, на която те са потвърдили, че заедно ще настояват за продължаване на украинската помощ за цялата 2024 година.

(ПЗ)