• Home
  • Новини
  • Европейската комисия и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще си сътрудничат по предизвикателствата, свързани със здравето на почвата в Субсахарска Африка

Европейската комисия и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще си сътрудничат по предизвикателствата, свързани със здравето на почвата в Субсахарска Африка

By on 03.12.2023 0 203 Views

Днес, 03.12. 2023 г., на COP28, след среща между изпълнителния вицепрезидент Марош Шефчович на ЕК и Бил Гейтс, Европейската комисия и Фондация Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че ще си сътрудничат за подобряване на здравето на почвата и подпомагане на поминъка на фермерите в Субсахарска Африка, се посочва в съобщение, публикувано на официалния сайт на ЕК.

В информацаията се казва, че повече от 60% от почвите в ЕС и в Африка на юг от Сахара се считат за нездравословни. Без здрави почви не може да се гарантира нито глобалната продоволствена сигурност, нито ефективни действия срещу изменението на климата. Европейската комисия е предложи нова правна рамка относно мониторинга и устойчивостта на почвата и засили действията си в рамките на мисията за научноизследователска и иновационна дейност на Horizon Europe „Почвена сделка за Европа“. Европейската комисия и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще осигурят значителен финансов принос в подкрепа и напредък в приоритетите на мисията, с акцент върху Африка.

Европейската комисия и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс са съгласни, че е необходимо да се действа спешно, четем още в информацията. Днешното съобщение се корени в споделеното убеждение, че подобряването на здравето на почвата е от решаващо значение за справяне с изменението на климата, и споделени общи цели за подобряване на здравето на почвата и поминъка на фермерите в Европа и извън нея. Сътрудничеството ще се стреми да гарантира, че фермерите в Субсахарска Африка могат по-добре да поддържат и защитават своите почви.

Обявени са и намеренията на Европейската комисия да разшири своята дейност за оценка и справяне със здравето на почвата в други части на света въз основа на научния и технологичен напредък, постигнат в ЕС в рамките на мисията „Почва“. Както Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, така и Европейската комисия ще инвестират чрез съответните си програми и ще координират действията си за стимулиране на научните изследвания и иновациите за разширяване на знанията за почвата в мащаб, например чрез подобряване на почвеното картографиране и почвеното биоразнообразие в Африка. Фондацията може също така да осигури достъп до техническа помощ за африкански изследователски институции, за да кандидатстват за финансиране по мисията на ЕС за почвата.

(ПЗ)