• Home
  • Новини
  • Отрицателните пазарни ефекти от притока на хранителни продукти от Украйна към ЕС е в основата на полското предложение за удължаване на АТМ

Отрицателните пазарни ефекти от притока на хранителни продукти от Украйна към ЕС е в основата на полското предложение за удължаване на АТМ

By on 24.01.2024 0 183 Views

България подкрепя документа на Полша за удължаване на АТМ и включените в него предложения
Министърът на земеделието и развитието на селските райони Чеслав Сикерски на Полша, е в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство (AGRIFISH). В Съвета участва и българският министър на земеделието Кирил Вътев.

Вчера министър Ч. Сикерски се е срещнал с еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис. Той също така е разговарял с представители на Copa-Cogeca за участието на полските селскостопански организации в наднационални организации, представляващи техните интереси пред Европейския съюз, се съобщава в информация, публикувана на официалния сайт на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Полша.
Обсъдена е била темата за търговията с хранително-вкусовата промишленост с Украйна. Ръководителят на полското министерство на земеделието е подчертал, че тази тема е много важна за фермерите в целия Европейски съюз, особено в Полша и други страни от ЕС, граничещи с Украйна, се казва в съобщението.
Напоследък най-големите европейски селскостопански организации изразиха загриженост относно нарастващия внос от Украйна и неговите негативни пазарни ефекти, е отбелязал министър Сикерски. Ръководителят на полското министерство на земеделието подчертава, че Полша иска да разработи, заедно с Украйна и с подкрепата на Европейската комисия, инструменти, които ще помогнат за защита на местния селскостопански хранителен сектор от прекомерен приток на хранителни продукти от Украйна. Полският земеделски министър е представил позицията на Полша пред комисар Домбровскис относно планираното удължаване на автономните търговски мерки за Украйна. Той е подчертал, че въвеждането на защитни мерки в отговор на регионални трудности и смущения на пазара трябва да бъде договорено между Европейската комисия и държавите-членки, засегнати от тези смущения.
В рамките на Съвета, където участва и българският земеделски министър Кирил Вътев, е изложена и позицията на България по представената от делегацията на Полша информация за необходимостта от включване в новия Регламент за Автономните търговски мерки (АТМ) за Украйна на ефективни решения за предотвратяване на прекомерния внос на селскостопански продукти от Украйна и отрицателното въздействие върху селскостопанския сектор на ЕС и неговите държави членки, по-специално тези, които граничат с Украйна, съобщи пресслужбата на МЗХ. България подкрепя документа на Полша и включените в него предложения, се посочва в съобщението.
(ПЗ)
Снимка/източник:

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rozmowy-w-brukseli