• Home
  • Новини
  • Протестите на френските фермери – първо изпитание за новия премиер на Франция

Протестите на френските фермери – първо изпитание за новия премиер на Франция

By on 24.01.2024 0 169 Views

Протестиращите фермери блокираха пътища във Франция във вторник и имаше един фатален инцидент, при който загинаха двама в югозападната част на страната, съобщава Ройтерс. Синдикатите на френските земеделци призоваха правителството да облекчи стремежа си за по-ниски потребителски цени и да вземе мерки за намаляване на тежестите от екологичните разпоредби. Размириците са първото голямо предизвикателство за новия премиер Габриел Атал, коментира агенцията.
Протестите на фермерите от Франция, след като се разпространиха от съседните страни ( б. р. – Германия, Румъния, Гърция), идват в момент, когато кампанията за изборите в Европейския съюз набира скорост, посочва Ройтерс.
„Те (хората) напълно са забравили, че зад тази работа стоят жени и мъже, които трябва да изкарват прехраната си, за да се гордеят отново“, каза Люк Смесерт, цитиран от агенцията, който помогна за организирането на блокирането на магистрала A16 близо до Бове, северно от Париж.
Правителството се гордее с борбата си срещу инфлацията, оказвайки натиск върху хранителния сектор да намали цените в супермаркетите. Но със селскостопанските протести, които се разпространяват в цяла Европа, точно когато производителите, доставчиците и търговците на дребно приключват своите годишни преговори за цените, много фермери казват, че са в края на тази политика, пише в съобщението.

„Няма да вдигнем блокадата, докато министър-председателят не направи много конкретни изявления… Времето за разговори свърши, необходими са действия“, каза Арно Гайо, ръководител на съюза Jeunes Agriculteurs (Млади фермери), цитиран от Ройтерс
В допълнение медията припомня, че часове след като синдикалните служители се срещнаха с Атал в понеделник вечерта, нови конвои от трактори тръгнаха през нощта, за да блокират пътища в цялата страна, протестирайки срещу това, което според фермерите са несправедливи цени и данъци, както и срещу прекомерното зелено регулиране.
На срещата си с представителите на земеделието в понеделник вечерта Атал е обещал, че редица мерки ще бъдат обявени до края на седмицата, според министъра на земеделието Марк Фесно, съобщава AFP.
(ПЗ)
Снимка: илюстративна; Getty imagess