• Home
  • Новини
  • Протестите на фермерите достигнаха до Брюксел, расте и недоволството от зелената програма на ЕС

Протестите на фермерите достигнаха до Брюксел, расте и недоволството от зелената програма на ЕС

By on 25.01.2024 0 229 Views

Земеделските производители проведоха демонстрации пред Европейския парламент в Брюксел в сряда (24.01. 2024), като протестите срещу екологичното законодателство и други оплаквания се разпространяват из целия континент. Въпреки че събитието беше по-малко по размер в сравнение с подобни демонстрации, наблюдавани наскоро в Германия, Франция и Румъния, присъствието на шепа членове на Европейския парламент (ЕП) от крайнодесни групи сигнализира, че недоволството на фермерите оформя политическия дневен ред, съобщава https://www.euronews.com. И обяснява, че демонстрациите идват само ден преди Европейската комисия да започне така наречения „диалог“ за селското стопанство, предназначен да „деполяризира“ дебата около зеления преход.
С блокади на пътища и улични протести фермерите във Франция демонстрираха в сряда в цялата страна и в Брюксел (24.01.2024 г.) срещу ниските доходи и прекомерната бюрокрация, като част от нарастващата вълна на гняв сред земеделските производители в Европейския съюз, се посочва в специална кореспонденция на https://fortune.com.
В знак, че протестното движение се разширява във Франция, пътните блокади се разпространиха в много региони, идващи ден след като фермерка и дъщеря й загинаха, когато кола се блъсна в протестна барикада на югозапад. В сряда, на протеста в Брюксел, където се намира централата на ЕС, френският фермерски съюз Координация на селските райони призова за демонстрация срещу „все по-нарастващите ограничения на европейските разпоредби и все по-ниските доходи“.
„Днес, когато виждаме, че всички фермери във Франция се събират близо до кръгови кръстовища, блокират магистрали, поставят брезенти на камерите за скорост: това показва, че им е писнало. Това е бунт“, каза Вероник Льо Флок, президент на Rural Coordination, пред Асошиейтед прес.
Протести на фермери бяха организирани през последните седмици в Германия , Холандия и Румъния срещу регулациите на ЕС и други различни причини, свързани с местната хранителна индустрия.

Демонстрации имаше и в Полша, където недоволни фермери караха бавно тракторите си през големите градове в знак на протест срещу това, което те наричат „нелоялна“ конкуренция от вноса на стоки от хранително-вкусовия сектор и земеделска продукция от съседна Украйна. В отговор на протеста на фермерите, полският министър-председател Доналд Туск каза в сряда, че ще се проведат разговори с правителството на Украйна, за да се гарантира, че селскостопанската продукция и пазарът не са застрашени от „неконтролирания приток на селскостопанска продукция от Украйна“. Полските фермери описват конкуренцията от Украйна като „нелоялна“ и осъждат безмитната търговия на ЕС със страната, заявявайки, че тя подкопава средствата им за препитание. Те също така протестират срещу европейските проекологични регулации, заявявайки, че това намалява тяхното производство и печалби, пише още fortune.com.

(ПЗ)

Снимка: интернет източници, архивна