• Home
  • Новини
  • Ядосани френски фермери заплашват да блокират движението около Париж от неделя вечер

Ядосани френски фермери заплашват да блокират движението около Париж от неделя вечер

By on 28.01.2024 0 161 Views

Разгневени френски фермери в събота (27.01.2024) заплашиха да се съберат в Париж през следващите дни, тъй като барикадите за движение от предишните дни бяха само частично вдигнати по главните пътища в страната. Те казват, че ще блокират движението около Париж за няколко дни, считано от неделя вечерта. Това намерение беше обявено ден след като френското правителството обяви поредица от мерки, които, според протестиращи фермери не отговарят напълно на техните искания, съобщава онлайн изданието на АП.
Движението на протестиращите френски фермери, които настояват за по-добри цени за продукцията си, по-малко бюрокрация и защита срещу евтин внос, се разпространи през последните дни в цяла Франция, като протестиращите използват своите трактори, за да затворят дълги участъци от пътищата и магистралите и забавят движението. Те също така изхвърлят вонящи селскостопански отпадъци пред портите на държавните служби, припомнят от медията.
Хосе Перес, съпредседател на Съюза за селска координация в региона Лот-е-Гарон, е казал пред новинарската телевизия BFM – цитиран от АП, че неговата група ще се отправи към Париж в понеделник. Тяхната цел е да „блокират“ международния пазар Rungis, който снабдява столицата и околния регион с голяма част от прясна храна.
В допълнение, АП припомня, че новият премиер на президента Еманюел Макрон, Габриел Атал , е обявил серия от мерки в петък по време на посещение във ферма за добитък в Южна Франция. Те включват „драстично опростяване“ на определени технически процедури и прогресивно премахване на данъците върху дизеловото гориво за селскостопански превозни средства. Атал също е потвърдил, че Франция ще е против Европейския съюз да подпише споразумение за свободна търговия с търговската група Меркосур, тъй като френските фермери осъждат това, което смятат за нелоялна конкуренция от страните от Латинска Америка. Споразумението се договаря от години.
(ПЗ)
Снимка: колаж