• Home
  • Новини
  • „Урсула, ние сме тук!“: Европейските фермери се събират днес в Брюксел, за да протестират на срещата на върха на ЕС

„Урсула, ние сме тук!“: Европейските фермери се събират днес в Брюксел, за да протестират на срещата на върха на ЕС

By on 01.02.2024 0 159 Views

Стотици трактори ще се съберат на площад Люксембург в белгийската столица в четвъртък, съобщава в днешна публикация Евронюз (www.euronews.com). На магистралата Париж-Брюксел гневни фермери написаха с огромни жълти букви, видими отдалеч: „Урсула, ние сме тук!“, съобщава медията.
Европейският съюз провежда среща на върха днес (01.02.2023) – и Урсула фон дер Лайен, както и всеки друг присъстващ лидер на ЕС ще гледа през прозорците си към тълпата фермери, протестиращи на улицата, се казва още в репортажа.
В допълнение Евронюз припомня, че по предварителна информация, стотици трактори ще се съберат на площад Люксембург в белгийската столица днес, за да призоват европейските лидери да сложат край на споразуменията за свободна търговия между Европейския съюз и трети страни, които, според тях, са неизгодни за бизнеса им. Те искат преразглеждане на споразумението Меркосур и вносът в ЕС да бъде предмет на същите правила за производство като тези на европейските селскостопански продукти. Фермерите протестират и срещу „скъпата“ бюрокрация, управляваща селскостопанските и екологичните разпоредби на Съюза и настояват тя да стане по-гъвкава и опростена.
В сряда вечерта първите трактори вече бяха започнали да спират около централата на Европейския парламент в Брюксел, а от рано сутринта клаксоните на керваните се чуваха и край централната сграда на Европейската комисия, срещу Съвета, където заседават европейските лидери, съобщава медията.
В резюме, Евронюз посочва, че в цяла Европа възмущението сред фермерите продължава. Те блокираха пътища в Белгия, Франция и Италия в сряда, с цел да затруднят търговията в големите пристанища и други стратегически сектори, засилвайки натиска преди срещата на върха на ЕС в Брюксел. В сряда Европейската комисия обяви планове за защита на фермерите от евтиния износ на Украйна и им позволи да използват част от земята, която е оставена под угар по екологични причини, в отговор на част от исканията. Тези предложения трябва да бъдат одобрени от 27-те държави-членки на блока и Европейския парламент, но те представляват внезапна и символична отстъпка.
Френската полиция арестува 91 протестиращи, които нахлуха в най-големия хранителен пазар в Европа в сряда, съобщиха полицейски източници, цитирани от Европюз. Бронирани превозни средства са блокирали входовете на обширния пазар Rungis, южно от френската столица.
Големият въпрос е защо фермерите протестират сега? През последните две години проблемите пред фермерите достигнаха критична маса, коментира Евронюз. Безпрецедентни суши, пожари и наводнения, дължащи се на изменението на климата, унищожиха културите. Пандемията от COVID-19 удари икономиката. Войната на Русия в Украйна доведе до скок на цените на енергията. Имаше бърза инфлация, като селскостопанските продукти често не успяваха да поддържат темпото. „Европейските фермери са подложени на нарастващ натиск от много страни“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от медията. Той също казва, че в Южна Испания някои водни резервоари са с капацитет само 4%. Горските пожари са унищожили около 20% от годишния селскостопански доход на Гърция. В парично изражение Шефчович посочва, че стойността на производството на зърно е спаднала с 30% миналата година – от 80 милиарда евро на по-малко от 60 милиарда евро. „Така че трябва да мислите за факта, че доходите на фермерите намаляват“, е мнението му.
(ПЗ)