• Home
  • Новини
  • Браншовите земеделски организации в състава на БАК остават в протестна готовност, включително и за 6-ти февруари

Браншовите земеделски организации в състава на БАК остават в протестна готовност, включително и за 6-ти февруари

By on 05.02.2024 0 163 Views

„На хората им е писнало“, казва Илия Проданов

Браншовите земеделски организации в състава на Българската аграрна камара (БАК) остават в протестна готовност, включ. и за утре – 6-ти февруари. Очакват днес решението на местните си структури от страната. След това БАК ще обяви окончателното си решение, съобщиха на специална пресконференция от аграрната камара, днес, в пресклуба на БТА.. В пресконференцията участваха (Б. р. – по информация на БАК) Костадин Костадинов – председател на УС на БАК; Илия Проданов – Национална асоциация на зърнопроизводителите; Цветан Цеков – Браншова камара „Плодове и зеленчуци“; Димитричка Търпанова – Добруджански овощарски съюз; Божидар Петков – Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните; Йордан Кръстанов – Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция; Атанас Василев – Национално сдружение на българските лозари; Тодор Джиков – Национална асоциация на картофопроизводителите;
Нихат Расим – Национална асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ-2010; Симеон Караколев – Национална овцевъдна и козевъдна асоциация; Атанас Атанасов – Федерация на развъдните организации в говедовъдството; Мария Степанчева – Асоциация на българските биволовъди;
Петко Симеонов – Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни продукти и Светлана Боянова – изпълнителен директор на БАК.
Повечето от браншовиците информираха журналистите накратко за разговорите в неделя (04.02.2024 г.) с премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и зам.-министър на МФ Георги Клисурски – по време на третата поредна среща за решаване на много сериозни проблеми в земеделието, настъпили през последните месеци. Те казаха също, че са изпратили на местните си структури в страната предложенията на правителството за подпомагане на земеделието по сектори, които бяха оповестени снощи. И че ще протестират всички заедно, ако се стигне до такова решение на местните им организации.
„Никой не чака ставки от правителството в момента. Хората по места се чудят дали да протестират или не. Искат да протестират, защото им е писнало. Това е положението. Днес тези хора се събират навсякъде и ще решат какви действия предприемаме“, каза Илия Проданов, председател на УС на НАЗ (Национална асоциация на зърнопроизводителите). Той припомни, че на срещата в МС, вчера, предложението от страна на правителството към сектор „Зърнопроизводство“ е подпомагане да получат всички зърнопроизводителни стопанства, които декларират за 2023 г. загуби. Ставката за подпомагане, която е била предложена, е 10 лв. за първите 3000 декара до 30 март и 10 лева до 30 септември; за площите над 3000 декара – 10 лева обща ставка, 5 лева сега и 5 лева до 30 септември, като уточни, че няма таван за обработваните декари от едно стопанство. С премиера коментирахме и законодателните инициативи, които в дългосрочен план ще подпомогнат дейността ни, каза още Проданов. Стигнахме до разбирателство, че тези закони трябва да се променят и г-н Денков се е ангажирал с конкретни срокове.
Всяко сериозно изменение или намаление по т. нар „украински помощи“, които в предходните години получавахме, ще доведе до изключително големи сътресения в уязвимите сектори и по-точно при производството на плодове и зеленчуци, каза Цветан Цеков – Браншова камара „Плодове и зеленчуци“. Секторът е в изключително тежко състояние, площите и продукцията намалява всяка изминала година и сме изключително зависимо от прякото подпомагане на държавата, съобщи той.
Симеон Караколев -Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, напомни, че народните представители не гласуваха в Закона за държавния бюджет за 2024 г. помощта за Украйна. В последствие, в проведените 3 срещи с премиера ние представихме искания за продължаване на помощта и за 2024 г., каза той и продължи: „Това, което ни беше предложено вчера, от страна на правителството, съотносимо спрямо първия транш през 2023 г. е около 90% за сектор „Животновъдство“. Очакваме още тази седмица да ни се даде ясен план за всеки закон, кога ще бъде публикуван за обществено обсъждане, залегнал в исканията на БАК за промени в законодателство, коментира Караколев и акцентира най-вече на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Той, според него, касае всички сектори в земеделието и обединява всички. В него трябва да залегне като фундамент „предимството на местния земеделски производител“ да ползва земи и пасища от общинския и държавния поземлен фонд, е неговото мнение.
(ПЗ)