• Home
  • Новини
  • Мариела Йорданова: Зелената сделка изкара всички европейски фермери по пътищата, за съжаление, в труден момент

Мариела Йорданова: Зелената сделка изкара всички европейски фермери по пътищата, за съжаление, в труден момент

By on 10.02.2024 0 151 Views

„Зелената сделка изкара всички европейски фермери по пътищата, за съжаление, в труден момент, макар, че протестите се катализираха и от войната в Украйна. Но Европа сгреши при формирането на Зелената сделка или казано на наш език – „впрегнаха каруцата преди коня“, каза Мариела Йорданова, Изпълнителен директор на „Сортови семена“ – Разград, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред журналисти по време на събитието AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 „Семената на успеха” в София (09.02.2024).
Зелената сделка и промените в отношенията към земята и земеделското производство трябваше да започне от фермерите, не от политиците. И ако Зелената сделка сега претърпя провал, нещата трябва да се поставят отново, да отговарят на новите реалности, на новата структура на земеделието в Европа, като се отчита приемането на Украйна в ЕС, защото ние не се съмняваме дали, а кога ще стане, каза още тя. Според нея, политиките по сделката трябва да се опират на технологиите и на иновациите, а не на административните решения и те – да не бъдат взети под натиска на зеления екстремизъм. Присъствието на зелените в европарламента е чудесно, но вече ни дойде в повече и ние фермерите казваме, че „няма как да работим на зелено, когато от няколко години сме много на „червено“, заяви М. Йорданова и продължи: Искаме да се отключи потенциала на фермера експерт, защото браншовите организации, за съжаление, изпреварват по експертиза чиновниците и администрацията, включително и европейската. И да се даде възможност на научния потенциал да се отключи, а на нас – фермерите, да се дадат нови инструменти за справяне с климата и със замърсяването на околната среда. Едни от тези инструменти са въглеродно-независимото земеделие и новите геномни техники.
Надяваме се в Европа много бързо да се вземат решения, изрази увереност М. Йорданово и припомни, че предложението за регламент на новите геномни техники вече мина в Европейския парламент, въпреки необоснованата и абсолютно неекспертна съпротива на псевдонаучни и екологични организации. Очакваме да ни се даде нов инструмент, защото сме длъжни да произвеждаме екологично, да произвеждаме рентабилно, но не с цената на отпадане и на фалити на цели сектори и земеделски стопанства, подчерта Мариела Йорданова.
Яна Брезовска