• Home
  • Новини
  • Министър Вътев обсъди с Националния съюз на земеделските кооперации в България планираните от МЗХ законодателни промени
13.02.2024

Министър Вътев обсъди с Националния съюз на земеделските кооперации в България планираните от МЗХ законодателни промени

By praadmin 0 54 Views

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и представители на Националния съюз на земеделските кооперации в България са обсъдили предстоящи законодателни промени на среща в МЗХ, съобщи пресцентърът на ведомството. В дискусията са участвали и заместник-министрите на земеделието и храните доц. Деян Стратев и Георги Тошев.

Министър Вътев е подчертал, че МЗХ поддържа постоянен диалог с браншовите организации от сектор „Земеделие“ при планирането на политики и законодателни инициативи. Той запознал участниците в срещата с резултатите от четвърто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения, на който е постигнато общо становище за изменение на разпоредби от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Министър Вътев е информирал браншовата организация и за предприетите действия от Министерството по възстановяването на напоителната инфраструктура в страната.

На срещата са обсъдени и въпросите за необходимостта от законодателни промени с цел регламентиране на дейността на земеделските кооперативи, за предимствата при сдружаване на земеделските стопани, включително чрез групи и организации на производители.

Представителите на организацията са представили информация за пазарните предизвикателства, пред които са изправени земеделските кооперации в България и трудностите при изпълнението на зелените изисквания, и са дали конкретни примери от различни региони в страната. Във връзка с поставения от организацията въпрос за проблемите със стопанските дворове заместник-министър Георги Тошев е съобщил, че ръководството на МЗХ планира тази тема да бъде обсъдена в рамките на Консултативния съвет по поземлени отношения.

(ПЗ)