• Home
  • Новини
  • Обсъждат контролиран достъп на автомобили до територията на парк „Витоша“ при обновяване на плана за управлението му

Обсъждат контролиран достъп на автомобили до територията на парк „Витоша“ при обновяване на плана за управлението му

By on 21.02.2024 0 238 Views

„Планът за управление на парк „Витоша“ не е обновяван от 2005 г., настоящият е внесен към МОСВ за съгласуване. Плановете за управление на природните паркове се приемат с решение на Министерски съвет, а тяхното изпълнение се възлага на Изпълнителната агенция по горите“, е заявил по време на проведената днес кръгла маса на тема: „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“, министър Кирил Вътев. Той е представил като възможни решения за това, Природен парк „Витоша“ да се превърне в зона за устойчиво развитие на спорта и туризма, да бъде регламентиран достъпът до територията на парка, да бъде монтирана автоматизирана система за проследяване и броене на автомобилния поток, да бъде обособен буферен паркинг, както и да се увеличат инвестициите за поддръжка на алейната и пътна мрежа, се казва в съобщение на пресцентъра на МЗХ.
„С цел контролиране на достъпа на пътни превозни средства до територията на парка целогодишно следва да бъдат изградени пунктове на подходите към м. „Златни мостове“ и м. „Алеко“ в кв. „Бояна“ и кв. Драгалевци“, е заявил още министър Вътев. Според него контролът на използваните средства за зимно почистване на пътищата в планината следва да се подобри, да се възстанови въжения транспорт в планината, а опасните и рушащи се сгради да бъдат реновирани или премахнати.
Събитието се организира по инициатива на министърът на младежта и спорта Димитър Илиев. В него са участвали министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на туризма Зарица Динкова, министърът на здравеопазването д-р Христо Хинков и заместникът му Михаил Околийски, зам.-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция на горите Стоян Тошев, кметът на Столичната община Васил Терзиев, областният управител на Област София град Вяра Тодева, както и представители на планински служби и организации.

(ПЗ)