• Home
  • Новини
  • Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс на ВИНАРИЯ 2024
22.02.2024

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс на ВИНАРИЯ 2024

By praadmin 0 160 Views

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024, съобщи пресцентърът на Международен панаир Пловдив, където от 20 до 24. 02. 2024 г. се провеждат тазгодишните специализирани изложениея Агра, Винария, Фудтех.
Два от призовете „Златен ритон“ са присъдени на ВИ „Едоардо Миролио“ – за розе от последна реколта и за отлежало червено вино. Останалите четири винени Оскари отиват в колекциите на ВИ „Вила Юстина”, „Стефан Пирев Уайнс”, Винарна „Лозето естейт“ и ВИ „Джемперлиев“. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха близо 200 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова, се казва още в съобщението.
“Този конкурс е символ на качеството, носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“и медалистите. Поздравявам ви за успеха. Панаирът винаги е бил територия на иновативни пориви и идеи, а ВИНАРИЯ е магическото събитие, което ражда звезди. Изказвам благодарността си на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и провеждане на конкурса”, е казал в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов.
Ето отличените вина:
При белите вина от последна реколта за най-добър еликсир е обявен Семийон&Шардоне& Димят (2023) на „Вила Юстина”. За фаворит при младите розета авторитетното жури определи Пино ноар&Мелник (2023) на ВИ „Едоардо Миролио“. Златен „Оскар” бе присъден и на червено вино от последна реколта на Каберне фран&Сира (2023) на ВИ „Джемперлиеви. При белите вина от стари реколти статуетката грабна Шардоне (2021) на известния енолог Стефан Пирев. „Златен ритон“ получи и „Еленово Резерва” (2020) на ВИ “Едоардо Миролио” в категория „Червени вина от предходни реколти”. Международното жури присъди в същата категория още един призов ритон – на Винарна „Лозето Естейт“ за „Лонгоза УСОЕ“, създадена през 2022 г. от сорта Каберне совиньон.
Повече от 30 процента от получените за конкурса проби са на отлежали вина. Със златен медал са отличени 43 продукта от стари реколти. Четири от тях бяха присъдени на италиански вина – Primitivo на Torleanzi (2021 и 2022), Frappato (2020) и Nero D’Avola (2020) на Caruso Minini, три на ВИ „Ноя“ за Мерло (2023), Каберне фран (2023) и Карменер (2020), по два златни медала за Винарна „Лозето Естейт“ за Каберне фран (2022) и Варненски мискет (2022), „Беса Валей“ за Мерло Сира Пти вердо Кaберне совиньон (2019), Гранд кюве и Енира Резерва и ВИ „Горун“ за Каберне совиньон Резерва (2020 и 2021). При пенливите вина за фаворити бяха обявени две напитки, създадени от Шардоне, на ВИ „Едоардо Миролио“ и на Coqueret-Benard. В новата категория на конкурса – плодови вина със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на ВИ „Кубера“, позиционирана в подножието на Стара планина и на Г.Филипофф уайнс, чиито малинови насаждения са разположени край Асенова крепост и родопското село Манастир.
Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Димят бе отличено Тесера (2023) на „ДеВина Лозя и Вино“, за Врачански мискет (2023) на „Врачанска теменуга“, за Гарваново око (2022) на „Агрофитнес“, за Мавруд (2022) на „Конто-Н“, за сорта Гъмза (2021) Барик на ВИ „Ново село“ и за сорта Рубин Rubin Reserve (2020) на Винарна „Ялово”.
„С 30% повече бяха получените вина и спиртни напитки за конкурса тази година. Радващо е, че имаше и повече вина от чужбина, което говори за престижа на отличията от ВИНАРИЯ 2024 Амбицията ни е да продължаваме да обогатяваме конкурса през следващите години“, каза в приветствието си председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ ОТ ВИНАРИЯ 2024

„Вила Юстина” – „БиБ” – Семийон & Шардоне & Димят (2023)
ВИ „Едоардо Миролио“ – „ЕМ Розе“ – Пино ноар & Мелник (2023)
ВИ „Джемперлиеви“ – Каберне фран & Сира (2023)
Stephan Pirev wines – Шардоне (2021)
ВИ „Едоардо Мирлио“ – Еленово Резерва – Каберне фран (2020)
Винарна „Лозето Естейт” – Каберне совиньон (2022)

Снимка: Пресцентър на Международен панаир Пловдив