• Home
  • Новини
  • Важните предложения на ЕК за облекчаване натиска върху фермерите, които ще обсъждат министрите на земеделието от ЕС, на 26 март 2024 г.
18.03.2024

Важните предложения на ЕК за облекчаване натиска върху фермерите, които ще обсъждат министрите на земеделието от ЕС, на 26 март 2024 г.

By praadmin 0 73 Views

Изпълнявайки своя ангажимент за облекчаване на административната тежест за земеделските стопани в ЕС, на 15-ти март, т. г. , Европейската комисия предложи да преразгледа някои разпоредби на Общата селскостопанска политика (ОСП), свързани с обвързване с условия и стратегически планове на ОСП. Тези предложения имат за цел да намалят тежестта, свързана с контрола за земеделските производители в ЕС, и да им осигурят по-голяма гъвкавост за спазване на определени екологични условия. Националните администрации също ще се възползват от по-голяма гъвкавост за прилагане на определени стандарти, се казва в съобщение на комисията, публикувано на официалния й сайт. Комисията също така изпраща на Съвета и Европейския парламент документ за размисъл (меморандум), в който се очертават няколко мерки за подобряване на позицията на земеделските производители във веригата за доставка на храни. Този списък с възможни действия ще бъде обсъден с министрите на земеделието на следващото заседание на Съвета, на 26 март, т. г., се казва още в съобщението
Какво е предложението на Комисията по отношение на корекциите в регламентите как те са от полза за земеделските производители?
За да се осигури по-предсказуема и прагматична политика, която не изисква годишни дерогации и непропорционални усилия от страна на земеделските производители, и след искания от страна на държавите-членки и земеделските производители, Комисията предлага промяна на тези условия:
GAEC 8 (ДЗЕС8) относно непроизводителните характеристики: Земеделските производители в ЕС ще трябва да поддържат съществуващите ландшафтни характеристики на своята земя, но вече няма да бъдат задължени да отделят минимална част от своята обработваема земя за непродуктивни площи, като например угари. Вместо това те могат да изберат, на доброволна основа, да запазят дял от своята обработваема земя непродуктивна – или да създадат нови характеристики на ландшафта (като жив плет или дървета) – и по този начин да получат допълнителна финансова подкрепа чрез екосхема, която всички членове Държавите ще трябва да предложат в своите стратегически планове за ОСП. Всички земеделски производители в ЕС ще бъдат стимулирани да поддържат непроизводителни площи, полезни за биоразнообразието, без да се страхуват от загуба на доходи.
GAEC 7 (ДЗЕС7) относно ротацията на културите: Фермерите от ЕС ще могат да изпълнят това изискване, като изберат или да редуват, или да диверсифицират своите култури, в зависимост от условията, пред които са изправени, и ако тяхната страна реши да включи опцията за диверсификация на културите в своя стратегически план за ОСП. Гъвкавостта за извършване на диверсификация на културите вместо само сеитбообръщение ще позволи на земеделските производители, засегнати от редовна суша или прекомерни валежи, да се съобразят по-лесно с това изискване.
GAEC 6 (ДЗЕС6) относно почвеното покритие по време на чувствителни периоди: държавите-членки ще имат много повече гъвкавост при определянето на това, което те определят като чувствителни периоди, и позволените практики за изпълнение на това изискване в светлината на техните национални и регионални условия и в контекста на нарастващото време променливост.
В допълнение към тези специфични промени Комисията предлага държавите-членки да могат да освободят определени култури, типове почви или земеделски системи от спазването на изискванията за обработка на почвата, почвено покритие и сеитбооборот/разнообразяване (съответно GAECS 5, 6 и 7). Целеви изключения, позволяващи разораване за възстановяване на постоянни пасища в зони от Натура 2000, в случай че са повредени поради хищници или инвазивни видове, също могат да бъдат възможни (GAEC 9). Тези целеви изключения могат да бъдат определени за целия период на ОСП в техните стратегически планове за ОСП, следва да бъдат ограничени по отношение на площ и установени само когато се окажат необходими за справяне с конкретни проблеми. Европейската комисия ще прегледа необходимите изменения, за да утвърди изключенията и да поддържа съгласуваността с общите екологични цели на плановете.
Освен това, в екстремни случаи на неблагоприятни метеорологични условия, които възпрепятстват земеделските стопани да работят правилно и да спазват изискванията на ДЗЕС, държавите-членки могат също да въведат временни дерогации. Тези дерогации следва да бъдат ограничени във времето и да се прилагат само за засегнатите бенефициери.
Не на последно място, малките стопанства с площ под 10 хектара са освободени от контрол и санкции, свързани със спазването на изискванията за условия в предложението на Комисията за преглед на ОСП. Това значително ще намали административната тежест, свързана с проверките за дребните земеделски производители, които представляват 65 % от бенефициентите на ОСП.
(ПЗ