• Home
  • Новини
  • Министър Вътев: България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча
03.04.2024

Министър Вътев: България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча

By praadmin 0 34 Views

България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча. Това е казал министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри Международната изложба „Природа, лов, риболов” 2024 г. и специализираната изложба „Цветна пролет“ в Пловдив, цитиран от пресцентърът на МЗХ. Той е посочил, че българските и чуждестранни ловци, ловували по линия на организирания ловен туризъм у нас през 2023 година, са се увеличили с 5%. „Приходите за изминалата година възлизат на близо 8,5 млн. лева. Анализът за 2023 г. показва, че във всички ловностопански райони са се формирали стабилни дивечови популации“, съобщава министър Вътев.
Министър Вътев е изтъкнал, че именно това стимулира туризма и дава отражение върху икономическия растеж на държавата. Той подчертава, че през годините изложението се е утвърдило като важен и атрактивен форум. „Тук се представят най-модерните и иновативни решения за опазване и развитие на природните ресурси, за разумното и отговорно използване на националните природни богатства“, е казал още министър Кирил Вътев.
Изложението дава възможност на специалистите в горското, ловното и рибното стопанство от държавния, общинския и частния сектор да дискутират важни теми и да споделят добри практики. На него се демонстрират продукти и услуги за лов, риболов и туризъм, активни спортове и природосъобразни занимания.
На събитието са присъствали президентът на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, заместник-министрите на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов и Георги Тошев, областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, зам.-кметът на Пловдив Иван Стоянов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев и председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев, се посочва в съобщението.

(ПЗ)