• Home
  • Новини
  • От утре стартира активният сезон по градозащита с ракетен способ
09.04.2024

От утре стартира активният сезон по градозащита с ракетен способ

By praadmin 0 183 Views

От утре, 10 април 2024 г., сряда, ще стартира активният сезон по градозащита с ракетен способ, съобщиха от пресслужбата на земеделското министерство. Противоградовата защита с ракети ще се осъществява над територия от около 22 милиона дка в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях, се казва в съобщението.

В допълнение се обяснява, че тази година градозащитната дейност започва по-рано от обичайното поради прогнозираните през второто десетдневие на април наднормени температури, които в комбинация с неустойчиво стратифицирана атмосфера, са предпоставка за развитие на градоопасна купесто дъждовна облачност.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ е обезпечила осъществяването на операциите по изкуствени въздействия към момента с 11 793 противоградови ракети. При висока честота и интензивност на градовите процеси през сезона, ИАБГ има готовност да закупи допълнително ракети, за което са предвидени средства, съобразно закона за държавния бюджет, заявяват от МЗХ. През активен сезон 2024 г. ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на Република България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“.

(ПЗ)