• Home
  • Новини
  • Заместник-министър Йоцев: Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни
15.04.2024

Заместник-министър Йоцев: Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни

By praadmin 0 47 Views

Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни. Това e заявил заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, който присъства на фермерско изложение, организирано от Български фермерски съюз, пред МЗХ, съобщи пресслужбата на ведомството. Той е подчертал, че измененията касаят Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Към настоящия момент законопроектът е на междуведомствено съгласуване, след което предстой да бъде одобрен от Народното събрание.
„Разписани са определени изисквания, които ще позволят занаятчийските производства да са нормативно регламентирани. Самото споменаване на фермерски и български пазар носи добавена стойност, което е добър маркетинг за традиционните ни храни. Няма нищо по-добро от това и по-полезно от съкращаване на пътя на стоката от производителя до трапезата“, е казал още той.
Председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов е съобщил, че целта на пазарите е да се подпомогнат земеделските стопани чрез пряка реализация на произведените от тях продукти сред българските потребители.
В изложението участват 11 производители на местни, млечни и фермерски продукти, които представят краве, овче и козе сирене, кисело мляко, кашкавал, лютеница, иновативни продукти от мед, като мед с пробиотик, с магарешко мляко, с мача, студено пресовани сокове, пюрета и други. То се осъществява с подкрепата на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“, информират от пресслужбата.

(ПЗ)