• Home
  • Новини
  • МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията
18.04.2024

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията

By praadmin 0 58 Views

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, съобщи пресслужбата на ведомството. Изменението на нормативната уредба е в следствие на неофициалното одобрение от страна на Европейската комисия на предложените промени в компенсаторните интервенции в рамките на първо изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Основните промени в интервенциите предвиждат възможности за разширяване на площите в ангажиментите без поемане на нов многогодишен такъв.
Обособяват се две самостоятелни операции в интервенцията „Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните условия“. В първата операция „Отглеждане на устойчиви сортове с разрешени за употреба в биологичното производство продукти за растителна защита“ се запазват допустимите кандидати с площите, изпълняващи ангажименти от 2023 г., както и нови фермери с по-малки земеделски стопанства. Във втората операция „Насърчаване на отглеждането на устойчиви сортове“ изискванията към употребата на препарати за растителна защита и торове са премахнати. Определени са нови размери за подпомагане на хектар.
В интервенцията „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“ е прецизиран териториалният обхват. Включени са мерки и препоръки от Становище по екологична оценка и постъпили предложения от Министерство на околната среда и водите.
При изпълнение на дейностите във „Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии“ за новите многогодишни ангажименти от 2024 г. е въведено условието за наличие на 1 животинска единица (ЖЕ) за един заявен хектар.
В интервенцията „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ от 2024 г. е увеличен размерът на подпомагане за ЖЕ. Прецезирани са изискванията към дейността „Намаляване употребата на антимикробни средства“ с цел прилагането й от кампания 2024 г.
Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 20 май 2024 г., включително, с него може да се запознаете:тук