23.05.2024

ДЕИВ – 2007 – оранжериен комплекс – Мало Конаре, обл. Пазарджик: За поредна година се доверихме на зеленчуковите семена на Синджента

By praadmin 0 117 Views

Десислава Кабурова, оранжериен производител, сподели специално за читателите на сп. „Практично земеделие“, защо като основна култура този сезон са заложили на краставици – сорт „Македон F1“, селекция на Синджента:
-В работата ми се определям като човек максималист! Винаги търся и се стремя към осигуряване на най-доброто за нашето производство на зеленчукови култури! Във фамилното ни стопанство – ДЕИВ 2007 – Оранжериен Комплекс, с. Мало Конаре – общ. Пазарджик, за мен, като мениджър – правилните подходи към успешното земеделие, включ. и оранжерийното производство, са: качествени семена с генетично заложени високи устойчивости и потенциал за добив и съвременна растителна защита с иновативни активни вещества. Тези подходи са професионални – базират се на иновативни технологии и затова системно ги въвеждаме в стопанството ни. Резултатите са добри. Но като земеделски производители в България, се нуждаем и още нещо, за да сме успешни, а именно – подкрепа и защита на производството ни от страна на държавата.
В професионален план залагаме на семенарски фирми, доказали се в годините на българския пазар, имащи история! И така, тази година – за пореден път гласувахме доверие и казахме „ДА“ на зеленчуковите семена на фирма Синджента.

На снимката: Десислава и Иван Кабурови с продукция от краставица „Македон F1
В оранжерията ни, този сезон, заложихме краставици – сорт „Македон F1“, селекция на Синджента (на снимките). Развитието е впечатляващо, вижда се още на пръв поглед в оранжерията. Много здрави растения, с големи и хубаво оформени листа, които осигуряват по-добра фотосинтеза и бързо развитие на растението в кратките дни. Сортът се препоръчва за засаждане и култивиране в ранна пролет и късна есен. Растенията са еднотипни, с бърза вегетация.

Македон много добре плододава и при правилно отглеждане запазва цвета си и краставиците – не абортират.
Характерното за този сорт, е че има късо междувъзлие, което осигурява добра манипулация на растението и на една определена височина дава много на брой плодове. Това улеснява работниците в оранжерията ни, защото така се облекчава работният процес. Сортът е устойчив към някои болести. Освен висока устойчивост на краста и листни петна, Македон е устойчив на вирусни заболявания като обикновена мозайка (CMV) и вирусна жълтеница (CVYV).
И нещо съществено – цената на брой семе е достъпна в сравнение с тази на конкурентните сортове, а самите семена имат добра кълняемост. Плодовете, които дават, са много еднотипни – много добре оцветени – тъмно зелени и леко наръбени, което им придава характерните черти за българските сортове, а вкусовите качества отговарят на вкусовите изисквания на българския потребител. Краставицата е много плътна, добре оцветена и хрупкава. Това придава една външна стегнатост на плода. При липса на пазар в даден момент е издръжлива с цел съхранение и по-отложено предлагане. Македон притежава висок добивен потенциал при оптимални условия на отглеждане.
Б. р. – Статията е публикувана в бр. 5/май 2024 г. на сп. „Практично земеделие“. Изданието може да бъде намерено по вестникарските павилиони в страната. За абонамент: 0888 585468.