29.05.2024

Фермерите има какво да видят и да научат на фестивала „Ден на полето – платформа – пшеница, ечемик“ 28, 29 и 30 май 2024 – Българово, обл. Бургас

By praadmin 0 135 Views

Фестивалът „Ден на полето“ в гр. Българово, Бургас, вече е открит (28 май). Събитието продължава и на 29, и на 30 май 2024 г. Фермерите от страната и региона има какво да видят и да научат на демонстрационното поле, където водещи семенарски фирми, предимно авторитетни селекционни компании от Европа – са извели опити със сортове пшеница и ечемик. На парцелките са отгледани и могат да се видят в детайли най-новите предложения на семенарските фирми, семена от които ще бъдат предложени на българския пазар за предстоящата Есенна сеитбена кампания 2024.
Сред тях са Rapool, Lidea, Лидер Консултинг, KWS, Syngenta и българската СК Садово. Разбира се, продължителната суша през есента на 2023 г. и до средата на април т. г., са се отразили на състоянието на посевите в парцелките, но опитното око може да направи разлика, та дори и в посока на сухоустойчивост на определен сорт. Агроном-консултантите на фирмите са на място. Те са в състояние на отговарят на всички конкретни въпроси на фермерите, още повече, като се има предвид, че българските фермери са едни от водещите в овладяване на технологиите в производството на пшеница вече и в Европа. Те самите имат компетенции и с професионален интерес следят всяко ново предложение в селекцията на двете култури. Хубавото на такива събития е, че могат да се водят и дискусии, които пряко касаят технологиите в производството.
Производителите на рапица също могат да направят избор. Културата се развива в световен план и като селекция, и като позиции в агробизнеса. Новата генетика при нея също е в посока сухоустойчивост. Това е много важно за производителите на рапица в България.
Тук, свои щандове имат и фирми тясно свързани със зърнопроизводството, предлагащи на пазара продукти за растителна защита, торове, биостимулатори, технологични решения за извеждане на борба с вредителите по пшеницата и ечемика като БАСФ, Тимак Агро, Екофол, UPL , Синджента и др.
В програмата са включени лекции и дискусии, свързани с прецизното земеделие, съхраняване на продукцията, новости в зърнопроизводството.
Инициативата е добра. Подобни платформи са с вече утвърдени традиции от десетки години в Западна Европа и интересът се разраства. Затова на организаторите от Добруджански съюз на зърнроизводителите и Съюз на зърнопроизводителите Маркели в състава на Националната асоциация на зърнопроизводители в България, следва да се отдаде дължимото. Това е пътят – да се организират полезни събития, да се показват новости, да се дават знания, да се провеждат дискусии.
Яна Брезовска