• Home
  • Новини
  • Български фермерски съюз награди над 30 участника в конкурса „Фермерството и младите хора“

Български фермерски съюз награди над 30 участника в конкурса „Фермерството и младите хора“

By on 07.06.2024 0 67 Views

Председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов награди над 30 участника в конкурса „Фермерството и младите хора“, съобщиха от пресофиса на браншовата организиция. Общо са кандидатствали над 200 човека.

Габриела Тодорова на 25 години спечели голямата награда във втория национален конкурс. Тя завоюва отличието с есе и филм за семейната им ферма в село Лозен край София. „Забелязвам, че децата са доста отдалечени от този живот, който ние водим. Затова решихме да направим фермерско училище и вече над 400 деца за втора година са ни посетили“, заяви Габриела Тодорова по време на церемонията, цитирана в прессъобщението.

Наградите представляват ваучери за книжарница. Тракийският университет е допълнил подаръците за своите възпитаници с ръчно рисувани шалове от коприна и книгата на преподавател от университета за историята на висшето училище.

Председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов е обявил, че през първата година на конкурса са се включили не само деца на земеделски производители, но и такива, които нямат нищо общо. Затова във второто издание тази година са решили да разширят обхвата. „Тази година бройката от участници е още по-голяма, като те са по-мотивирани и креативни“, обяснява той.

Стоянов е казал също, че идеята на Българския фермерски съюз е да предложат на всеки класиран да вземе дейно участие за един ден в ежедневието на организацията. „Имаме нужда да работим с хора, които учат и събират знания реално в земеделието“, посочва той. Български фермерски съюз е член на най-голямата земеделска организация „КОПА-КОДЖЕКА“, а това е възможност за пряк контакт на младите хора с представители на европейските институции. Георги Стоянов е съобщил, че ще има възможност и за осигуряване на стажове по специалността в реални ферми.

В свой коментар заместник-ректорът на Тракийския университет проф. Нели Грозева казва, че трябва да има повече форуми, на които хората да виждат какви таланти има в страната. Тя е съобщила, че учебното заведение е сключило споразумение с Българския фермерски съюз и ще продължават да работят заедно.

(ПЗ)