10.06.2024

Поредна година на силно представяне на сортовете ечемик с марката SAATBAU LINZ, предлагани от Лидер Консултинг

By praadmin 0 114 Views

На традиционния открит ден в с. Радишево, обл. Плевен, в землището на „Сортови семена 2002 г.“ (21 май, т.г.) фермерите, отзовали се на поканата на Лидер Консултинг, видяха и имаха възможност в детайли да се запознаят с новите и вече утвърдилите се у нас сортове житни култури, селекция на авторитетната австрийска семенарска компания SAATBAU LINZ. Добре подготвено, демонстрационното поле позволи на всеки фермер да разгледа сортовете и да постави въпроси на експертите от Лидер Консултинг, фирмата дистрибутор на семената на SAATBAU LINZ за България.
Евелина Маринова, Търговски директор в Лидер Консултинг, представи сортовете, коментира стопанските и агрономическите им характеристики и отправи много конкретни препоръки по отношение изискванията в технологията на отглеждане, позовавайки се на богатата си агрономическа практика и високи компетенции. Ето нейната експертна оценка, относно ечемиците, които предлагат в обновеното портфолио на фирмата за Есенна кампания 2024 г. на българския пазар:
Сортът ЛЕНТИЯ е фуражен двуреден зимен ечемик, който не отстъпва по добив на многоредните. Стъблото е ниско, здраво, по-трудно поляга. Изключително добър сорт. През 2023 година даде супердобиви в много производствени полета в страната и се превърна в един от най-търсените сортове ечемик от земеделците. Има и много добър хектолитър.
Новият двуреден ечемик който представяме в това поле е СОНЯ. Той е зимен пивоварен ечемик. Виждате много добри едри класове. По данни на селекционерите от 3 – годишно изпиване в Централна Европа, СОНЯ постига едни от върховите добиви при тази култура и при спазване на технологията има отлични пивоварни качества.
АДАЛИНА от няколко години е най-продаваният ни сорт зимен многореден ечемик, защото е по-ранен, в сравнение с другите наши сортове. Дава много високи добиви и е предпочитан и заради ранозрелостта си. В Южна България е изключително много търсен. Почти няма място, където някой да е гледал АДАЛИНА и там сортът да не се е превърнал в основен. Но тъй като селекцията се развива, навлизат нови сортове и професионалистите винаги сравняват на масови полета любим свой сорт с нови надежди, така постепенно се изменя и сортовия състав.
Искам да обърна внимание върху болестта мрежести петна по ечемика. Знаете, че я има. Но толерантността към дадена болест не се състои в това дали ще има няколко некротични петна и няколко спори по растението, а как това се ще се отрази върху добива. При получаване на добър добив, макар и да е имало признаци на зараза – означава, че сортът е толерантен и е с добър фитосанитарен статус, каквито са ечемиците и сортовете ръж, които предлагаме.

ВЕНЕЦИЯ – сортът ечемик представен тук, от миналата година се продава и за производствени площи. Един изключително красив и добивен ечемик.
Това, което винаги прокламирам при ечемика, е – да се внимава и да не бъде преторяван. Културата не трябва да се преторява. При даване на много тор всеки сорт ечемик ще стане прекалено висок, а като правило ще има повече вегетационна маса за сметка на зърно. Като ориентировъчна препоръка, при ечемика се дава не повече от 70% от азота, който се прилага при пшеницата. Искам да обърна внимание също, че много важен хранителен елемент за ечемика е медта (Cu). Така че, ако при ечемика добавите мед (Cu) като листно торене – това се отразява изключително добре на добива. Много производители все още подценяват листното подхранване. Ние, от Лидер Консултинг, продаваме листни биостимулатори и притежаваме ексклузивни права за продуктите EKOLIVE. Много от фермерите в страната ги ползват.
Трябва да се има предвид обаче, че биостимулаторът не е храна. Необходимо е да се купи и приложи и храна – под формата на комплексни торове със съдържание на основни хранителни елементи и микроелементи. Отделни производители подценяват микроелементите. Ечемикът като култура се повлиява много добре при приложение на микроелементи и особено на мед, каза в заключение г-жа Е. Маринова.
Списание „Практично земеделие“


Б. р. Текстът е част от публикация в бр. 6/юни 2024 г. на сп. „Практично земеделие“, който е на вестникарския пазар от 7 юни. В броя може да прочетете още за открития ден в с. Радишево и за другите сортове житни, които Лидер Консултинг ще предлага в портфолиото си за Есенна кампания 2024.
Особен интерес за фермерите представлява и публикацията в същия брой на изданието, свързана с видовете покривни култури и смески за зелено торене с марката SAATBAU LINZ, семена от които фирма Лидер Консултинг предлага за предстоящата кампания.