• Home
  • Новини
  • Илия Проданов: Без европейска и национална подкрепа, е невъзможно да се справим с огромния натиск, оказван на пазара от държавите – големи производители на зърно
11.06.2024

Илия Проданов: Без европейска и национална подкрепа, е невъзможно да се справим с огромния натиск, оказван на пазара от държавите – големи производители на зърно

By praadmin 0 118 Views

„За мен е огромна чест да дам началото на откриване на жътвена кампания 2024 година, като част от европейската инициативата „Хляб на мира“, каза Илия Проданов, Председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), пред огромното множество от хора, дошли в землището на с. Златитрап, обл. Пловдив за официалния старт на тазгодишната жътва.
Жътвата е момента, когато всички ние като земеделски производители берем плодовете на нашия труд. Искам да благодаря от мое име и от името на НАЗ – на всички земеделци, за упоритостта, с която осигуряват хляба на държавата, каза още И. Проданов и специално благодари на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите за реализацията на събитието и на домакина на полето – Георги Телкиев, част от екипа на „Телкиев Агро“ ООД, който е положил огромни усилия празникът да се получи.
Георги Телкиев

НАЗ стои зад всички свои членове, полагайки огромни усилия да променим и да постигнем една по-добра среда за земеделско производство в България, посочи Председателят на УС на НАЗ и продължи: – Вие, всички знаете през какви предизвикателства сме изправени. От една страна имаме изключително големи климатични промени. Нещо на което трудно успяваме на повлияем. Макар и малко – с професионализъм, с нови технологии, с иновации – успяваме нещо да адаптираме към новите климатични реалности. Естествено че имаме огромна нужда и от държавата – в лицето на Министерството на земеделието и не само от него – да ни помогнат да развием едно поливно земеделие, което, наистина, много ще ни помогне в битката с климатичните промени.
Другото голямо предизвикателство – това са пазарите, подчерта Илия Проданов. Огромният натиск, който ни оказват държавите с голямо зърнопроизводство, е нещо, с което ние, български производители, трудно се справяме. Тук ние имаме нужда от огромна – както европейска, така и национална подкрепа, посочи той.
Според него, като част от Европейския съюз – българските зърнопроизводители трябва да чувстват неговата подкрепа, а не пречки, генерирани от него. Точно затова, знаете колко много усилия полижехме ние, производителите и колегите от цяла Европа, изразявайки недоволството от политиката, която води Европа в тази посока. Макар и с бавни крачки, все пак успяваме по нещичко да променим, каза Илия Проданов, напомняйки протестите в началото на тази година в много страни от ЕС.
Здраве и една спокойна от към климатични условия жътвена кампания, пожела председателят на УС на НАЗ и изрази благопожелание машините да бъдат здрави, сервизите да нямат никаква работа и жътвата да е успешна за всички!
Яна Брезовска

Момент от зажънването – с. Златитрап, обл. Пловдив, 11-06-2024 г.