• Home
  • Технологии
  • Пшениците на SAATBAU LINZ – ШЕВИНЬОН, АПЕКСУС, АРТИМУС и останалите, предизвикват подчертан професионален интерес сред фермерите
12.06.2024

Пшениците на SAATBAU LINZ – ШЕВИНЬОН, АПЕКСУС, АРТИМУС и останалите, предизвикват подчертан професионален интерес сред фермерите

By praadmin 0 402 Views

Новите сортове с ген за сухоустойчивост и с висок процент на протеин в зърното се отплащат много добре на производителите

На традиционния открит ден в землището на с. Радишево, обл. Плевен (21 май, т. г.),
организиран от Лидер Консултинг ЕООД, гр. Плевен, Евелина Маринова, Търговски директор във фирмата,представи на фермерите демонстрационното поле с нови и вече утвърдили се у нас сортове житни култури, селекция на авторитетната австрийска семенарска компания SAATBAU LINZ. Лидер Консултинг ЕООД, гр. Плевен е основен партньор и официален вносител за България на водещата австрийска семенарска къща SAATBAU LINZ.

При представянето на пшениците Евелина Маринова информира фермерите в детайли за стопанските им качества, но и професионално, опирайки се на големия си агрономически опит посочи специфични изсквания на отделните сортове и особености в агратехниката. Това срещна одбрението на земеделците, защото касае пряката им работа. Тук публикуваме презентацията на г-жа Е. Маринова в резюме:

– Един от най-известните ни сортове е ШЕВИНЬОН – безосилеста пшеница.


ШЕВИНЬОН и АПЕКСУС са най-продаваните ни пшеници, с изключителен добивен потенциал. ШЕВИНЬОН е масова хлебна пшеница. Изключително здрав, изключително устойчив сорт на листно-стъблени болести.
АПЕКСУС (на заглавната снимка) е висококачествена и високодобивна пшеница, което означава – висок потенциал за добив, висок хектолитър, висок глутен и много добри хлебопекарни свойства. Разпространена е в цялата страна и се превръща в един от основните сортове качествена хлебна пшеница у нас.
ЛЕОНИДУС е нова пшеница в нашето портфолио. Следващият нов сорт е КАМИЛУС. И двата сорта са нова селекция. Все още не знаем как ще се проявят при нашите условия. Наблюдаваме ги и засега сме оптимистични. По принцип са с една идея по-висококачествени пшеници от ШЕВИНЬОН.
АУРЕЛИУС е от златната селекция на SAATBAU, която започна преди няколко години. Отличава се с високо качество, добив и устойчивост на болести. АУРЕЛИУС е на прехода между качествената и протеиновата пшеница. Има потенциал да прави и хубав протеин.
Искам да обърна внимание на производителите на пшеница, особено на тези с хубави почви в стопанствата си, че е време да се насочат към качествени пшеници, а не само към фуражни. Високопротеиновите пшеници имат по-нисък потенциал за добив, но качеството на зърното, което правят, се търгува на една доста по-висока изкупна цена. Също така ги препоръчвам за места, където добивът на пшеницата е лимитиран. Знае се, че не навсякъде добивът от културата може да бъде 800-900 кг/дка. Има места, където твърдо средният добив е максимум 600 – 700 кг/дка (по обективни почвено климатични условия) и там, една висококачествена и високопротеинова пшеница ще се отплати.
АРТИМУС е един хит, който стана такъв след миналогодишния открит ден на SAATBAU LINZ в Австрия (2023 г.), където присъства и организираната от Лидер Консултинг група от 30 човека.

Като се върнахме, всички искаха АРТИМУС, защото там сортът беше презентиран като “пшеницата-кактус”. Изключително сухоустойчива селекция, здрав, качествен, хлебопекарна група 7, като в Австрия групите са 9. Само АЛБЕРТУС е в 9-тата най-висока група. В 8-ма група са другите високопротеинови пшеници, а в 7-ма група попадат АРТИМУС, АПЕКСУС и АУРЕЛИУС.
АРТИМУС е много нова селекция с ген за сухоустойчивост. Това е тенденция в западните фирми, които се занимават със селекция на пшеницата – да селектират сухоустойчиви сортове, за да продават и на южните пазари. Същевременно промяната на климата засяга все повече и Западна Европа. Около Виена, там където се прави селекцията на пшеницата на SAATBAU – годишните валежи са около 500 mm, както и в България. АРТИМУС, АПЕКСУС са нашите ранни пшеници.
В следващите опитни парцелки са позиционирани двете високо протеинови пшеници от нашето портфолио: АРАМЕУС – нов сорт от миналата година и АЛИКАНТУС – наложил се вече на пазара, по-ранен. Тук вече говорим за високо съдържание на протеин в зърното – 15%, 16 – 17% . В изключителни години е постиган на отделни места и протеин 20-21. Това е даденост, която е заложена генетично в сортовете. От там нататък – за постигане на тези показатели, значение имат и технологията, и климатичните условия.

Смятам, че с тези пшеници, производителите, които имат потенциал да се занимават с тях, ще имат и доста добра икономическа печалба, коментира г-жа Евелина Маринова. Последният сорт в парцелите – САНДУР е зимна твърда пшеница. Нашите твърди пшеници са се доказали със своите качества и рентабилност и последните години търсенето им се увеличи, не само в Южна България.
В допълнение, тя припомни че екипът Лидер Консултинг е на разположение да консултира фермерите с интерес към покривните култури, както и за мястото им в екосхемите за допълнителни субсидии с евросредства.Ние от 10 години работим и предлагаме семена от покривни култури, има вече производители, които усвоиха технологиите и свикнаха с тях и не се отказват. Не се отказват, защото виждат как почвата се подобрява. Така че, покривните култури са голям потенциал, който може да подобри вашите почви, затова – пробвайте, каза в заключение Търговският директор на Лидер Консултинг.

По темата работи: Яна Брезовска