• Home
  • Новини
  • Износът на български стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. в сравнение с 2022 г.
17.06.2024

Износът на български стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. в сравнение с 2022 г.

By praadmin 0 64 Views

С над 37 % е нараснала търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай през 2023 г. Това е съобщил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов при официалното откриване на Българо-китайски бизнес форум, който се провежда в София, цитиран от пресслужбата на земеделското министерство. Той е допълнил, че износът на български стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. в сравнение с 2022 г.. По думите му, водещите селскостопански продукти в българския експорт за китайския пазар през 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г. са царевицата и кюспетата от слънчоглед. През 2023 г. страната има положително търговско салдо, което възлиза на 395 млн. щ. д., при 52 млн. щ. д. за 2022 г.
„През последните години Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с Генералната митническа администрация на Китайската народна република, работят интензивно за приключване на процедурите за изпълнение изискванията за внос в Китай на редица български селскостопански и хранителни продукти“, е информирал министър Тахов. Той е съобщил, че са започнати 34 процедури, като 11 от тях вече са приключени с подписване на съответните протоколи и двустранно одобрение на сертификатите.
Министър Тахов е подчертал, че от официалното стартиране на дейността си на 26 юни 2015 г. в София, Центърът за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ (ЦНСССКЦИЕ), който е организатор на настоящия бизнес форум, се е доказал като важен инструмент за насърчаване на сътрудничеството в земеделието и храните и за насърчаване на търговията със селскостопански и хранителни продукти в този формат.
Голямо значение имат двата стратегически проекта на Центъра, одобрени от Министерския съвет на Република България и успешно осъществявани в страните от ЦИЕ и в Китай, за създаване и развитие на 16+1 Демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство и на 16+1 Логистични центрове и Павилиони за електронна търговия със селскостопански и други продукти. До момента в Пловдивска област са създадени две „16+1 Демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство“ – в района на Първомай, оперирана и управлявана от китайската фирма „Тиендзин Фарм Калтивейшън Груп Кампъни България“ ЕООД и в Аграрния университет – Пловдив, управлявана от Центъра.
По време на събитието е подписано и Споразумение за сътрудничество между ЦНСССКЦИЕ и Международната търговска камара на гр. Шанхай, съобщи още пресцентърът та МЗХ.
(ПЗ)