• Home
  • Новини
  • НАЗ: Необходимо е да отпаднат изискванията за самоконтрол, задължаващи фермерите да изследват растителни проби за пестициди
24.06.2024

НАЗ: Необходимо е да отпаднат изискванията за самоконтрол, задължаващи фермерите да изследват растителни проби за пестициди

By praadmin 0 171 Views

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) подкрепя предложения проект на Наредба за изменение от Наредба № 12 от 2023 г. за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита и съгласува отмяната на ал.8 от чл. 11. Разпоредбата задължаваше земеделските стопани да изследват поне една растителна проба от всеки вид земеделска продукция за остатъци от пестициди. Това се казва в прессъобщение на НАЗ, изпратено до медиите.

Асоциацията смята, че тези изисквания представляват значителна тежест за фермерите. Самоконтролът създава сериозни административни и финансови разходи, които се отразят негативно на сектора. Цените на услугите по анализиране на растителните проби са високи и представляват значителен проблем за земеделските производители, които вече се сблъскват с множество финансови предизвикателства. Освен това, броят на достъпните акредитирани лаборатории е твърде малък, което допълнително усложнява изпълнението на изискванията.

Важно е да се подчертае липсата на подобно задължение за фермерите в другите европейски страни, посочват от НАЗ. След направено проучване на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на изискването фермерите да анализират проби от отглеждани култури за остатъци от пестициди за целите на самоконтрола в други държави членки, резултатите сочат, че в нито една европейска държава това изискване не е вменено като задължение за земеделските производители.

В допълнение от НАЗ казват още, че липсата на официално постановление за отмяна на разпоредбата по чл. 11, ал. 8 от наредбата за изменение на Наредба № 12 от 2023 г. създава значителна несигурност и притеснение сред земеделските производители. Работната група, сформирана в Министерството на земеделието и храните,е стигнала до заключението, че пробите за продукцията следва да бъдат извършвани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която разполага с необходимите ресурси и компетентност за тази дейност.

(ПЗ)