• Home
  • Новини
  • С 48 повече са регистрираните горски пожари спрямо същия период на 2023 г.
28.06.2024

С 48 повече са регистрираните горски пожари спрямо същия период на 2023 г.

By praadmin 0 58 Views

От началото на годината до момента са регистрирани 164 горски пожара, които са с 48 повече спрямо същия период на 2023 г. Засегнати са 1400 хектара горски масиви. Това e съобщи. заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов на официалното откриване на образователно-информационната кампанията на МЗХ и ИАГ за опазване на горите от пожариq цитиран от пресцентъра на земеделското министерство. Събитието се провежда в детския екостационар „Белите брези“ на територията на Природен парк „Витоша“. Той е уточнил, че през 2023 г. са възникнали общо 612 пожара, които са засегнали около 7 700 хектара горски територии.
Според зам.-министърът причината е изключително сухият период и високи температури в края на март и началото на април. „Последвалите обилни валежи доведоха до избуяването на растителността, която през летния сезон е предразположена към съхнене и създава изключително голяма опасност за пожари“, е подчертал д-р Маринов. По думите му, за да се избегне или намали вероятността от възникване на горски пожар, се полагат специални грижи за горите. Предприема се обособяване на площи във вид на ивици, почистени от суха трева и други леснозапалими материали. Извършват се специални залесявания с широколистни дървесни видове, които са по-устойчиви на пожари, между иглолистните гори и открити площи като пасища, поляни, ниви, в които често възникват пожари, и така те играят ролята на щит, в който пожарът може да се овладее по-лесно.
„Всички ние трябва да имаме изключително отговорно поведение за защита на горите. То включва не само непаленето на огън в тях, но и опазването им от изхвърляне на опаковки и стъкла“, категоричен е заместник-министърът.
Кампанията ще се проведе по време на най-пожароопасния сезон на годината – през месеците юли, август и септември на територията на 15 областни центрове в страната.
(ПЗ)