• Home
  • Технологии
  • Новият конвенционален хибрид рапица – МАНХАТЪН от RAPOOL – ценен за всяко стопанство с уникална устойчивост на вертицилиум и с най-висок добив от „лоши“ полета спрямо конкурентните
08.07.2024

Новият конвенционален хибрид рапица – МАНХАТЪН от RAPOOL – ценен за всяко стопанство с уникална устойчивост на вертицилиум и с най-висок добив от „лоши“ полета спрямо конкурентните

By praadmin 0 201 Views

Селекционерите на RAPOOL създават рапични хибриди, които са адаптивни, добре понасят различни почвени типове и отговарят на очакванията на фермерите

ОТ КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ ХИБРИДИ рапица от RAPOOL на полето сме представили, познатите от м. г. ЮРЕК и ТРИАТЛОН и един нов хибрид в от нашето портфолио – МАНХАТЪН, коментира Таня Петкова, Управител на Рапул България (на заглавната снимка), за сп. „Практично земеделие“ по време на открит ден в землището на гр. Вълчедръм, обл. Монтана (началото на юни 2024 г.).
Защо смятаме, че новият хибрид е много по-специален? Може да се каже, че МАНХАТЪН е наследникът на МЕРЦЕДЕС (хибридът, който беше добре любим фермерите преди време) – със същата майчина линия, но разбира се, с подобрен генетичен материал, носещ се от бащините линии.
Защо МАНХАТЪН?
Средно ранен хибрид и е един от хибридите, които се представят добре на нашите полета имено поради ранозрялостта си. Има много буен растеж, образува много голяма биомаса, големи мощни растения. Известно е, че колкото по-мощно и по-буйно растящо е рапичното растение, съответно същото можем да очакваме и от неговия корен. Мощната коренова система е крайно необходима в сухо време и в период, в който се налага да бъдем пестеливи от към хранене на растенията. Защото именно силно развитият корен може да достигне на по-голяма дълбочина и да усвои наличните хранителни вещества там, и да ги пренесе към надземната част на растението. А при настъпване на дългите периоди на засушаване, мощното растение на МАНХАТЪН, което съдържа в тъканите си много големи количества вода, ги използва максимално добре точно при суша. Растението много успешно преодолява стресовите фактори и засушаването по никакъв начини не се отразява негативно на заложения добивен потенциал.
Няколко са нещата, които правят МАНХАТЪН толкова ценен за всяко едно стопанство. На първо място това е големият пакет от устойчивости, който притежава растението, в т. ч. на жълта вироза, фома, разпукване на шушулките; толерантност на склеротиния, ефективно усвояване на азот и пълна устойчивост на вертицилиум. Вергицилиумът е едно заболяване, което се пренебрегва в практиката и не му се обръща сериозно внимание. Но всъщност 2024 г. показа, че то е много важно и се греши по отношение на това – дали при избора на хибрид се съобразяваме доколко той е устойчив на вертицилиум или не е. Това има огромно значение. Тази година наблюдавахме много полета в страната с първоначално червеникаво-виолетови петна в посевите, в които рапицата е дребна, затапена, буквално провалена. Търсейки причината за това състояние, открихме че рапичните растения са заболели от вертицилиум. Непознаващи симптомите, отделни производители смятаха и ни казваха, че рапицата е узряла и е готова за жътва. Всъщност рапицата не беше узряла, а изсъхнала преждевременно, защото в подобен посев – над 50% от растенията са болни от вертицилиум. Добре е да се знае, че ако към началото на юни, на полето се наблюдава рапица „готова“ за жътва, тя, за съжаление е точно такава – нападната от вертицилиум.
МАНХАТЪН притежава уникална устойчивост на вертицилиум, което го прави изключително ценен. А това гарантира, че растението ще има един прекрасен фитосанитарен профил до края на вегетацията и ще бъде пожънат, когато е узрял, т. е. шушулките са узрели, а стъблата в същото време си остават зелени на полето. Това винаги трябва да се търси от производителите на рапица -когато растенията за здрави – шушулките са узрели, влагата в семената е нормална за жътва, но стъблата на растението са зелени и свежи.
Изключително голямо предимство на МАНХАТЪН е неговото добро представяне на т. нар. „лоши полета“, т. е. полетата с по-слаби почви, по-каменисти, традиционно не толкова плодородни. Нашите изследвания показаха, че МАНХАТЪН се справя с около 20 % по-добре от всички останали хибриди – не само в нашето портфолио, но и от тези, които тестваме като стандарти. Това е хибридът, който през м. г. даде най-висок среден добив от всички масови полета в страната в сравнение с всички останали хибриди в нашето портфолио. Това е и хибридът, който е на първо място в препоръчителната сортова листа в Унгария и в Чехия – съответно с най-висок добив за 2023 година. Затова смятам, че той има напълно заслужено място в нашето портфолио и съответно в полетата на българските производители на рапица, коментира г-жа Таня Петкова.

По темата работи : Яна Брезовска

Б. р. – Статията е авторска и е част от публикуван материал в бр. 7/юли 2024 г. на сп. „Практично земеделие“. В изднанието ще прочетете още за високодобивните, адаптивни хибриди рапица в обновеното портфолио на Рапул България за кампания 2024. Изднаието е на вестникарския пазар от 5-ти юли т. г.