• Home
  • Новини
  • Индивидуална държавна помощ в размер на 45 хиляди лева по „де минимис“ ще получи пострадалият от пожара животновъд от Харманли
22.07.2024

Индивидуална държавна помощ в размер на 45 хиляди лева по „де минимис“ ще получи пострадалият от пожара животновъд от Харманли

By praadmin 0 82 Views

„В най-спешен порядък ще бъдат обезщетени пострадалите стопани от пожарите. Това е заявил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов при посещението си в землището на Харманли, където се е срещнал с фермера Иван Янъков, цитиран от пресцентърът на МЗХ. Той е собственик на ферма с над 200 овце, които изгоряха при големия пожар в Сакар планина. На територията на област Хасково са унищожени площи със слънчоглед, царевица, трайни насаждения, лозя, мери, пасища, както и са погинали животни и пчелни семейства.
Министър Тахов е посочил, че Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде необходимата организация за бърз опис на щетите от служителите на областните и общинските служби по земеделие. Той призовава всички пострадали земеделски производители от пожари да подадат заявления в земеделските служби по места. Те ще могат да кандидатстват за обезщетения по „де минимис“.
Министър Тахов е съобщил още, че към момента тече междуведомствено обсъждане и за подпомагане и на физически лица, които не са регистрирани като земеделски производители. „Целта ни е да бъдат обхванати всички стопани, отглеждащи животни. Насочили сме действията си към бързи и навременни мерки за подкрепа на хората по места“, е казал Георги Тахов.
Индивидуална държавна помощ в размер на 45 хиляди лева по „де минимис“ ще получи пострадалият от пожара животновъд от Харманли, като предстои до края на седмицата да се проведе Управителен съвет, на който да се гласува решението, е информирал министър Тахов. „С добра организация, подкрепа и комплексни действия ще помогнем на пострадалия стопанин да успее да възстанови бизнеса си“, посочва министърът.
По време на визитата си в област Хасково, земеделският министър се е срещнал с кмета на община Свиленград Анастас Карчев и фермери в землището на село Равна гора. В района на общината има 273 землища, от които по предварителни данни се очакват 160 заявления от земеделски стопани.
Министър Тахов е направил обход и на изгорелите пасища в община Свиленград, както и изгорели ферми със спасени животни в селата Равна гора и Левка.

(ПЗ)