22.07.2024

Таня Петкова: Юрек и Триатлон – конвенционалните хибриди рапица от RAPOOL, дават свобода на производителя да планира сеитбата и инвестициите си

By praadmin 0 121 Views

ОТ КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ ХИБРИДИ, на демополето в землището на гр. Вълчедръм, т. г., представихме познатите от м. г. ЮРЕК и ТРИАТЛОН и едни нов хибрид от нашето портфолио – МАНХАТЪН от RAPOOL, каза Таня Петкова, Управител на Рапул България, за сп. „Практично земеделие“ (на заглавната снимка).

Изключително голямо предимство на МАНХАТЪН е неговото добро представяне на т. нар. „лоши полета“, т. е. полетата с по-слаби почви, по-каменисти, традиционно не толкова плодородни. Нашите изследвания показаха, че МАНХАТЪН се справя с около 20 % по-добре от всички останали хибриди – не само в нашето портфолио, но и от тези, които тестваме като стандарти.
Защо и за сезон 2024 предлагаме другите два познати на производителите хибриди от нашито портфолио – ЮРЕК и ТРИАТЛОН?
Те също са конвенционални хибриди и вече доказаха изключителната си адаптивност и на полетата на българските производители на рапица. Основните разлики между тях са, че ЮРЕК е по-ранен и е селекциониран специално за екстензивни условия на отглеждане. ТРИАТЛОН е изключително интензивен хибрид.

ЮРЕК трябва да поникне до края на октомври, за да може да се развие много добре. Съответно, напролет, той има изключително бърз рестарт на вегетацията и се развива много бързо. Докато ТРИАТЛОН е хибридът, с който може да се изчака максимално късно за сеитба и дори да поникне в средата или в края на ноември, той ще се развие и ще навакса много бързо развитието на ЮРЕК, например. Но за сметка на това, напролет ще започне вегетация доста по-късно. Така че, ако има опасение от повратни пролетни студове, от късни слани и т. н., то ТРИАТЛОН е хибридът, който може да даде едно спокойствие. Друго важно предимство за ЮРЕК: при направени опити, с които тествахме различни торови норми, различен тип растителна защита и различни по отношение на интензитет технологии , получихме интересни резултати; средният добив от полето с ЮРЕК при екстензивна технология беше по-висок от осреднения добив от всички останали хибриди (наши и конкурентни), отгледани при интензивна технология. Тоест, с много малко подаден азот (N), с минимална растителна защита (само инсектицид), хибридът се представи по-добре, отколкото при интензивната технология. Това още веднъж затвърди тезата ни, че ЮРЕК е най-добрият хибрид за екстензивна технология. Което означава, че дори и тогава, когато сме ограничени от към вложения и не искаме да правим много големи разходи – пак можем да постигнем доста добри добиви и доста висока печалба с ЮРЕК.
Смятаме, че с хибридите рапица в обновеното портфолио на РАПУЛ БЪЛГАРИЯ за сезон 2024, показани и на демонстрационно поле край Вълчедръм, предлагаме наистина различни варианти, можем да бъдем полезни на всяко едно поле, във всеки едни регион, стига производителите ясно да са определили целите си. Защото добивът като добив никога не трябва да бъде самоцел, трябва да изберем най-подходящият хибрид за съответното поле, да търсим стабилни добиви и най-вече да се стремим към рентабилно производство, каза в заключение Таня Петкова.
По темата работи: Яна Брезовска