• Home
  • Новини
  • Благовеста Василиева (Бети), Дивата ферма – е финалист в категорията най-добър органичен фермер за Наградите на ЕС-2024
24.07.2024

Благовеста Василиева (Бети), Дивата ферма – е финалист в категорията най-добър органичен фермер за Наградите на ЕС-2024

By praadmin 0 93 Views

Имената на финалистите за Наградите на ЕС за органични продукти за 2024 г. са обявени на официалната интернет страница на Съюза от Европейската комисия – секция Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“. За всяка от осемте категории бяха избрани първите три проекта, представляващи 24 финалисти от 11 държави от ЕС, пише в съобщението. Победителите в осемте награди ще бъдат представени на официалната церемония в Брюксел на 23 септември, като част от поредица от събития и дейности за отбелязване на ежегодния Ден на органичните продукти на ЕС.

От Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ припомнят че този тип органичните награди на ЕС стартираха през 2022 г. като ангажимент по  
Плана за действие за развитие на биологичното производство.

Целта на наградите е да се признаят високите постижения във веригата за органична стойност, от фермери и ресторанти до МСП (малки и средни предприятия) и био-райони.Тази година се отбелязва третото издание на наградите, включващо седем категории и осем индивидуални награди. Наградите имат за цел да отличат проекти, които са изключителни, иновативни, устойчиви и вдъхновяващи, добавяйки истинска стойност към биологичното производство и консумация. Победителите имат шанса да представят своите проекти пред по-широка аудитория, показвайки най-добрите практики.

За наша радост, т. г., един от тримата финалисти в категорията „Най-добър органичен фермер (жена)“ е Благовеста Василиева, Дивата ферма (ДИВАТА ФЕРМА), Горно поле, Източни Родопи, България. Бети (Благовеста) и нейният съпруг Ники са добре известни авторитетни фермери у нас, от години. На сайта си те се представят като: „Днес сме щастливи собственици на ферма с над 1600 животни и първите в България производители на истинско био телешко месо„.

Наградите за органично производство се организират съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe.

(ПЗ)