• Home
  • Новини
  • ДФЗ удължава до 31 юли срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити за реализиране на одобрените им проекти
25.07.2024

ДФЗ удължава до 31 юли срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити за реализиране на одобрените им проекти

By praadmin 0 92 Views

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) удължава до 31 юли 2024 г. срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити от Фонда за реализиране на одобрените им проекти по интервенции в сектор „Пчеларство“ от Стратегическия план. Удължаването с още 8 дни е съгласно Заповед №03-РД/2570#2 от 23.07.2024 г. на изпълнителния директор на ДФЗ. Съобщението е публикувано на интернет страницата на ДФЗ.

Първоначалният срок за кандидатстване за кредити от ДФЗ бе от 3-ти юни до 3-ти юли 2024 г., след което беше удължен с още 20 дни – до 23 юли 2024 г. С новото продължаване се дава възможност на още повече пчелари да осигурят финансов ресурс за проектите си, мотивират удължаването на срока от фонда.

Отпусканите кредити са в размер до 95 % от размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ. Те се олихвяват с годишен лихвен процент, равен на референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит, но не по-нисък от определения от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”. За м. юли 2024 г., лихвеният процент за кредитиране е в размер на 5,91 %.
Задължението и дължимата лихва по кредита ще се погасяват еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която кандидатът ще получи по одобрения му проект.
Гарантирането на кредита се осъществява по облекчен ред, като от кредитополучателите се изисква единствено издаване на запис на заповед в полза на ДФ „Земеделие“.
За улеснение на кандидатите е публикуван и калкулатор, с помощта на който да бъдат изчислени максимално допустимия размер на кредита и необходимото собствено участие, както и ръководство за подаване на заявление чрез Системата за електронни услуги (СЕУ). Цялата информация за условията за кандидатстване по схемата ще намерите на  интернет страницата на ДФ „Земеделие“ .

(ПЗ)