• Home
  • Новини
  • 19 камиона с дарена продукция ще получат пострадалите от пожари земеделски производители в Южна България
29.07.2024

19 камиона с дарена продукция ще получат пострадалите от пожари земеделски производители в Южна България

By praadmin 0 77 Views

19 камиона с дарена продукция ще получат пострадалите от пожари земеделски производители в Южна България, съобщи пресцентърът на земеделското министерство. Министерство на земеделието и храните и Югозападно държавно предприятие подпомагат Националното сдружение „Обединени земеделски производители“ за транспортиране на продукцията се казва още в съобщението и се цитира министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов, който е казал, че след като от Сдружението са го запознали с невъзможността да доставят събраната продукция, той незабавно е инициирал транспортирането й с превозни средства от ЮЗДП. „За един ден направихме необходимата организация“, е пояснил земеделският министър. Той е призовал и останалите организации да се включат в инициативата на колегите си да дарят продукция на пострадалите стопани, като МЗХ ще подкрепи и тях логистично.
Днес към района на община Свиленград са отпътували първите седем камиона със слама, люцерна и сено, както и една гондола с 25 тона пшеница. Останалите 12 камиона с дарена продукция ще бъдат транспортирана в следващите дни. Помощта за пострадалите от пожари животновъди е предоставена от фермери от Перник, Драгоман и Сапарева баня, като събирането на фуража е подпомогнато и от кмета на община Брезник Васил Узунов, се посочва в информацията.
От своя страна председателят на сдружението Венцислав Митков е благодарил на ръководството на Министерството, което пое изцяло разходите по транспорта на събраното дарение. Той е подчертал, че това е пример за добра координация между браншова организация и институциите.
Земеделският министър е припомнил, че през изминалата седмица четирима от най-пострадалите стопани, с изцяло унищожени ферми от пожарите, вече получиха индивидуална помощ по de minimis в размер на 180 000 лева. Той е информирал, че към момента за областите Ямбол и Хасково има подадени около 130 заявления за форсмажорни обстоятелства. „С цел улеснение на стопаните, които са пострадали от това бедствие, от днес създадохме и изнесени работни места, именно в районите на пожарите, за да не се налага стопаните да ходят в Областните и Общинските дирекции по земеделие. По този начин искаме максимално да улесним фермерите, както и да намалим административната тежест“, е казал още министър Тахов.
„Всичко, което зависи от Министерството на земеделието и храните за осигуряване на средствата по втория транш по така наречената „украинска помощ“ за 2024 г. е направено. Това е заявил още министър Тахов. Той е допълнил пред медии, че е изпратено предложение за изплащане на помощта до председателя на Народното събрание, както и до председателите на съответните парламентарни комисии. „Необходимите средства в бюджета са около 320 млн. лв.“, е съобщил министърът на земеделието и храните.

(ПЗ)