• Home
  • Новини
  • Отрицателни са взетите проби за чума по дребни преживни животни у нас
07.08.2024

Отрицателни са взетите проби за чума по дребни преживни животни у нас

By praadmin 0 72 Views

Пробите за чума по дребните преживни животни на стадо от 900 животни са отрицателни, съобщи пресслужбата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Същите са взети след заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, като проби се изследват при движение на животни от един животновъден обект в друг, се уточнява в съобщението.
Мярката е част от предприетите действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните за недопускане навлизането на болестта заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция.
БАБХ осъществява ежегодно мониторинг за чума по дребните преживни животни. Съгласно „Програмата за надзор на някои трансгранични болести по животните“, официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) извършват ежемесечни клинични прегледи в шестте южни гранични области. На база оценка на риска са определени животновъдни обекти, в които се отглеждат дребни преживни животни (ДПЖ). От тях се вземат проби за серологично изследване за шап и чума. Последното пробовземане е било през месец юли 2024 г, като всички взети проби са отрицателни, посочват от агенцията.
От началото на годината до момента са извършени над 1200 клинични прегледа по Програмата и са обхванати 46 хил. дребни преживни животни. Над 2000 са взетите и изследвани проби, като всички те са отрицателни.

(ПЗ)